Höflottning i Gardvik på 1960-talet

Uppdaterad 2012-04-17
 


 

Fotograf: Harald Eriksson

Nils-Mikael Winka bodde i Gardvik tillsammans med sin fru Lily Maria Johansson (1903 - 1986) från Ängesdal. På bilden ser vi att han fraktar bort rivningsvirke i en skottkärra.
 

Fotograf: Harald Eriksson

Här har Nils-Mikael sällskap av barnbarnet Britta-Karin Mikaelsson (Winka Svakko) och hennes kusin Lennart Fjällberg som tyvärr gick bort i tidig ålder.
  Britta-Karin har hört av sig via mejl och berättar att det är hon och hennes kusin Lennart Fjällberg som är med på detta kort. Nils-Mikael var hennes morfar.
 

Fotograf: Harald Eriksson

Ett rejält hölass som skall ner till den väntande flotten för färd över älven. I traktorn sitter Albert Winka som hjälpe till att bärga in vinterfodret till gårdens kreatur.
 

Fotograf: Harald Eriksson
 

Fotograf: Harald Eriksson

Porsche Diesel Junior är märket på traktorn som var en storsäljare i slutet av 50-talet och i början av 60-talet.
 

Fotograf: Harald Eriksson

Slutligen ser vi den bild som förmodligen blev kryddan i reportaget. Har du mer info. i ämnet "höflottning" hör gärna av dig till redaktionen.
  Kjell Winka i Gardvik har kommenterat bilderna: - Det är Albert Winka (1917 - 2008) som håller på med höflottning/hötransport. Det gjorde han för att vägen till hans åkrar blev överdämd då Gardiken reglerades. Efter något år gjorde han en ny väg från sitt boningshus ner till "Gammstället". Bilderna runt huset med traktorn är Alberts och hans nya hus. Nils-Mikael var farbror till Albert och Albert var farbror till undertecknad. Barnen på bilden är Lennart Fjällberg och Britta-Karin Mikaelsson. Nils-Mikael var morfar till Britta-Karin. /Kjell Winka
 

Marie Persson, Umnäs, har hittat igen detta fotografi från Gardvik. Detta är ursprungligen en diabild som visar Johan Winkas gamla boställe. Här bodde senare Nils Emanuel Winka och även Anna Sofia och Albert Winka. Byggnaderna nere vid sjön löstes in och försvann i och med regleringen i slutet av 1950-talet.

© Storumansajten.se