Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Carl-Oskar Nilsson negativsamling / Trelleborgs Däck 1961


Antagligen var det inte lastbilar som var målet för C-O Nilssons kamera när han tog dessa bilder. Men stora arbetsfordon behöver ju rejäla däck och Spiiks Gummiverkstad i Stensele servade de åkerier och maskinparker som arbetade för Statens Vattenfallsverk i samband med regleringen av Umeälven. Känner du igen herrarna på bilderna ovan? Hör av dig och berätta!
 
För dig som är intresserad av gamla lastbilar, och då tänker vi givetvis på den modell som du ser på bilderna i reportaget, har Jan Sandgren från Varberg forskat fram lite kuriosa. Här kan du se och läsa mer!
 

Stefan Säreland, Umeå, berättar i ett mejl att detta är Harry Sandström. Han bodde på Tvärgatan i Storuman. 1965, när jobben började tryta vid Statens Vattenfallsverk i Storuman, flyttade Harry med sin familj till Perstorp i Skåne.
 

Miljön ser ut att vara i samband med utgrävning av till- eller frånloppstunnel i något av de kraftverksbyggen som var igång i 1961.
 

I samma bildserie som lastbilarna ovan togs detta foto på ett kontor någonstans i Stensele kommun. Mannen till höger i mörk kavaj är Hugo Andersson som bodde på Bondevägen 5 i Storuman. Han jobbade förmodligen åt Vattenfall eller någon underentreprenör. Mannen till vänster vet vi inte vem det är ännu. Du kanske känner igen honom! Hör av dig och berätta!
●  (4/4 2014) Joakim Hugosson från Storuman berättar att Storumans Lastbilscentral på 1960-talet hade sitt kontor i en av fastigheterna på Bondevägen. Det som syns genom fönstret på fotot bekräftar att det mycket väl kan vara så. Då kan man också dra slutsatsen att Hugo Andersson jobbade på Lastbilscentralens kontor och att fotografiet är taget just där.
 

Detta ser ut att vara en däckverkstad. Den låg förmodligen i anslutning till en större arbetsplats. Mannen på foto heter David, efternamnet är okänt? Hör av dig och berätta mer om du vet vem denne leende verkstadsarbetare är!

●  (20/1 2015) Runo Israelsson berättar att bilden visar en interiör i SPIIKS GUMMIVERKSTAD i Stensele. Den drevs av Sven-Gösta Spiik. Han stavade efternamnet med två i´n och brukade säga till dem som frågade om hans namn: - Stava med två i´n, annars får jag på skallen!
Mannen på bilden heter David, efternamnet okänt. Denna gummiverkstad köptes i mitten av 1960-talet upp av ett däckföretag från Vindeln. De öppnade 1965 den däckverkstad på Gustav Roséns väg som Joakim Hugosson berättar om nedan. Den gick under namnet RINGCENTRALEN. På 1980-talet flyttades verksamheten till det då nybyggda industrihuset vid Storhälla. Runo Israelsson berättar att han jobbade som chef på Ringcentralen från det att de startade till år 2000. Sven-Gösta Spiik jobbade också hos Ringcentralen åren efter det att hans företag köpts upp.

●  (4/4 2014) Joakim Hugosson känner igen gummiverkstaden där hans far Sture brukade fixa däcken till sin väghyvel. Trelleborg Gummiverkstad låg på Gustav Roséns Väg på den plats där bröderna Lönnberg*) en gång hade sitt stenhuggeri. Idag hittar man villor på detta tomtområde.

Red. anm.: Den däckverkstad som Joakim beskriver på Gustav Roséns väg hette RINGCENTRALEN. Den startades upp 1965.

*) Lönnbergs Stenhuggeri flyttades till Holmsund och finns kvar inom familjen än idag under namnet Löbe Granit.

 


© Storumansajten.se