Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Harald Eriksson negativsamling / 1960-1962 / Bröderna Hjukström spelar upp

 

Bröderna Hjukström spelar upp
 


Foto: Harald Eriksson

Dans på Folkets Hus i Storuman. Året är 1961 och två musikanter har intagit scenen för att spela upp till dans. Dragspelaren är enligt samstämmiga uppgifter Enar Hjukström från Sorsele.
- Gitarristen är hans bror Berthold, säger Klas-Erik Fredriksson, Blattnicksele.

 


Foto: Harald Eriksson

Enar Hjukström i närstudie. Han är en mycket kompetent dragspelare som bor i Piteå och fortfarande spelar lite då och då.
 


Fotograf: Sören Hellqvist

Denna bild är tagen  den 31 januari 2009 på dragspelsstämman i Rökå. I mitten med blå skjorta ser vi Enar Hjukström tillsammans med dragspelare och gitarrister från hela norra Sverige.
 


Fotograf: Sören Hellqvist

Enar Hjukström (född april 1929) är bördig från Sorsele. Han är van att ta för sig musikaliskt och dragspelsstämman i Rökå var inget undantag.
 


Fotograf: Sören Hellqvist

Med på stämman i Rökå fanns även musikanter från Storuman. Henry Sjöström, Åke Strid och Hugo Fredriksson var där med sina dragspel tillsammans med Kurt-Allan Granberg, gitarr, och Sören Hellqvist, bas. En av de melodier som ensemblen från Storuman spelade upp från scenen var den fina valsen "Forseds Panorama" av Folke Ellström. Du kan ladda hem och lyssna på den <<< här >>>!
 


Fotograf: Sören Hellqvist

Brukligt är att spelemännen efter sina uppträdanden grupperar sig i små konstellationer och delar med sig av de melodier som var och en brukar traktera på sina instrument. På bilden ser vi i mitten Åke Strid från Storuman och två av hans kollegor från Malåtrakten. 
 


© Storumansajten.se
 

Tillbaka!