Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Harald Eriksson negativsamling / 1960-1962 / Simskolestart 1961

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

   Svenska Lifräddningssällskapet har sedan starten 1898 försökt få Sveriges alla socknar och sedermera kommuner att varje år hålla simundervisning för skolungdom i årskullarna 4 - 6. För dryga 100 år sedan drunknade det ca. 1100 personer i Sverige varje år. 87 % av dessa var män och 250 var barn. Det var på tok för många ansåg man. Bara 12 % av skolbarnen kunde simma visade en undersökning som gjordes 1899. 1920 blev det obligatoriskt med undervisning i torrsim för alla barn i folkskolan där gymnastikundervisning utövades. I Stensele kommun har det funnits simundervisning till och från i byarna. Brist på lärare i simkunnighet var ofta ett problem. Så småningom bestämde riksdagen att det skulle finnas möjlighet till simundervisning i Sveriges samtliga kommuner. Riksföreningen för Sveriges simfrämjande, som bildades 1935, hade en stor del i detta beslut. I Stensele kommun ordnades det simskola i Barsele, Gunnarn, Åskilje, Blaiken och Storuman. I Stensele bedömdes Umeälven ha alltför starka strömmar för att en säker simskola skulle kunna bedrivas. Fortfarande så var tillgången på behöriga lärare i simkunskap en stor brist. Viss undervisning bedrevs därför av obehöriga lärare.
   Bilderna i denna länk är alla tagna av VK:s lokalreporter Harald Eriksson i juni 1961 vid badsjön, som nu var färdigställd med badbrygga och trampolin. Rektor Ivar Alm var med och invigde simskolan som i och med regeringsbeslutet var tänkt att bli en årlig återkommande skola för kommunens ungdomar.
   Nedan följer bilder som VK:s lokalreporter Harald Eriksson tagit i samband med simskolestarten 1961. Hör gärna av dig och berätta om du känner du igen någon eller några på bilderna.

 

 Inför en relativt stor publik ordnades tävlingar och annat skoj. Gummimadrassen hade intagit en förstaplats som badtillbehör. De två bilderna nedanför är delförstoring av åskådarna. Se om du känner igen någon!
 

Detta är en delförstoring av bilden ovan. Känner du igen ungdomarna?

Ove Rackner, bror till simläraren Åke som avled 1999, berättar i ett mejl att de senare i livet tog efternamnet Rackner efter Rackosjön, som på samiska betyder ungefär "isfiskesjön".
 

Ytterligare en delförstoring.
 

Ivar Alm invigde simskolan med lövad badbrygga och dukat bord. Kommer du ihåg något från denna dag? Var du med? Hör av dig och berätta!
 

Simläraren Åke Svensson instruerar eleverna om första dagen övningar.
 

 

 

Det blev inget annat än torrsim för simskolebarnen eftersom vattentemperaturen i badsjön bara var 14ºC.
 

 

 

 

 

 

 

 

Här ser vi företagaren Helge Sandgren göra en perfekt dykning från 1½-meters trampolinen.
 

Senare under sommaren 1961 blev det givetvis en avslutningsceremoni där barn och ungdom fick visa upp sina simkonster inför nära och kära. Givetvis var Harald Eriksson på plats med sin kamera även då. Storumansajten.se återkommer med dessa bilder vid ett senare tillfälle.
 

 
© Storumansajten.se
 

Tillbaka!