Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Harald Eriksson negativsamling / 1960-1962 / Vårspänst 1961

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Några bilder från Skolgatan

Fotograf: Harald Eriksson

   "Vårspänst 1961" är rubriken till dessa bilder tagna av VK´s lokalreporter i Storuman. Det handlade säkert om att få folk att gå ut och röra på sig, d.v.s. promenera, som flickorna gör på bilden ovan.
Fotot är taget på Skolgatan nedanför realskolan. Byggnaden närmast till vänster är den anrika Folkskolan som sedermera fick namnet Centralskolan. I bortre ända av Skolgatan ser vi Lindströms Sportaffär och Brédenska huset, som så småningom revs när Skolgatan skulle "rätas ut". Bakom dessa fastigheter ser vi det relativt nybyggda Cityhuset. Tegelbyggnaden till höger är på gång att färdigställas. Denna nya fastighet skulle komma att husera ett annex till Järnvägshotellet, Sparbanken, Folkbladet  och Konsumhallen som invigdes i oktober 1961.

<<< HÄR >>> kan du se bilder från invigningen av Konsumhallen i oktober 1961!
 

Så här ser Skolgatan ut maj 2012.
 

Fotograf: Harald Eriksson

Vid denna kontrollstation blev man förmodligen avprickad i en lista. Det gällde att göra noteringar för att statistiken skulle bli rätt vid en eventuell utvärdering. Känner du igen damerna?
 

Ett grabbansikte smyger fram bakom stenpelaren . . .
. . . är han bekant?


Delförstoring av bilden ovan!
 

Fotograf: Harald Eriksson

   En liten finklädd grabb vid namn Stig Mikaelsson traskar med sin mamma Hedvig Mikaelsson på Skolgatan i Storuman vid korsningen Rallargränd. John Svingfors som bor i Stensele och är systerson till Hedvig berättar i ett telefonsamtal att Hedvig är 83 år och bor i Hässleholm. Och det gör även hennes son Stig som då följaktligen är Johns kusin.
   Centralskolan, där årskurs 4 - 7 höll till, bildade tillsammans med kommunala realskolan ett relativt stort skolkomplex i municipalsamhället Storuman, som vid denna tid hade betydligt fler invånare än idag. Utbyggnaden av vattenkraften i Umeälv var den mest bidragande orsaken till att så många barnfamiljer hade flyttat till Storuman och byarna omkring under andra halvan av 1950-talet..

Har du något att berätta angående dessa bilder, hör av dig till redaktionen!
 


© Storumansajten.se
 

Tillbaka!