Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Harald Eriksson negativsamling / 1965-1967 / Cyklande ungdomar
Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.
Harald Eriksson, VK´s fotograf och journalist under många år i Storuman, tog denna bild 1967, någon gång före högertrafikomläggningen 3 september. Bilen på väg bort mot järnvägsövergången, en Volvo PV 544, vittnar om att tidpunkten är 1965 - 1967. Vilka är de cyklande ungdomarna? Nästa bild är en delförstoring!
 
Det är kanske inte så lätt att känna igen dessa ungdomar som samlats i korsningen Skolgatan/Järnvägsgatan. Eva Björk berättar att hon gick i klass 14 på realskolan när bilden togs. Men att det var så många klasser detta läsår att hennes klass tillfälligt fick inhysas i pingstkyrkans lokaler.
 
Här är ytterligare en bild från samma tillfälle. Fastigheten bakom ungdomarna, Järnvägsgatan 34,  byggdes 1934 av Sigfrid Eriksson. Här fanns genom åren urmakeri, skoaffär och en speceriaffär som hade charkavdelning i gatuplanet. Senare fanns här också Georges Livs och Birgits Mode. Konsum övertog fastigheten 1956 och hade butik fram till 1961 då Martin Gustafsson köpte fastigheten. Adas Blomsterhandel flyttade in samma år. Hon hade även en kemtvätt i gatuplanet. Huset som står bakom och närmare järnvägen är fastigheten där Televerket hade sin växel förlagd innan de byggde nytt på Zackrisvägen. Vägskylten med kryssfoten visar tydligt att det är vänstertrafik som gäller.
 
Så här såg det ut i oktober 2008 på samma plats. Mycket är sig likt trots att dryga 40 år gått mellan fototillfällena.
 

© Storumansajten.se
 

Tillbaka!