Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Harald Eriksson negativsamling / 1965-1967 / Butiksdöd i Slussfors

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.
Butiksdöd i Slussfors
Lönnbergs Livs
Fotograf: Harald Eriksson (VK)

1966 kunde man läsa i VK att Lönnbergs Livs, Vivo-butiken i Slussfors, skulle läggas ned. Knut Lönnberg, som ägde fastigheten och drev rörelsen, ansåg att kundunderlaget blivit splittrat. Med det menade han att kundunderlaget blivit för litet samt att det var alltför många bybor som handlade på "Konsumbussen" som kom från Vilhelmina en gång i veckan och stannade till i Slussfors. I byn fanns vid denna tid två kiosker, två bensinstationer och en manufakturaffär.
 


Fotograf: Harald Eriksson (VK)
 

Knut Lönnberg och hans fru Lotty startade butiken 1955. Även om det inte varit något stort överskott varje år så har verksamheten fungerat och varit till stor gagn för närboende. Vid denna tid fanns det en livsmedelsbutik i grannbyn Forsmark. Höglund, som ägde den butiken, hade även han varnat om en närstående nedläggning. I och med att Knut Lönnberg lade ned sin butik valde Höglund att fortsätta ett tag till. Till skillnad från Slussfors fick "Konsumbussen" kalla handen av de boende i Forsmark.

Knut Lönnberg säger till reporter Harald Eriksson:
- Jag tror fullt och fast att det är Konsums politik att ta död på småhandlarna och få in kunderna till tätorten. Att de tar död på min verksamhet spelar ingen roll. Värre är det för byborna i allmänhet och min köptrogna kundkrets i synnerhet.

Han säger vidare:
- Dessvärre har även byns skola fått ett nedläggninghot över sig nu när Umnässkolan blivit upprustad och visat sig vara ett billigare alternativ som skola för våra barn än ett behövligt nybygge i Slussfors!

Knut hade planer på att bygga ut fastigheten med lokal för postens verksamhet och även en kiosk. I och med nedläggningen blev det inget av detta.

En ny postlokal öppnades på annan plats i Slussfors samma år, dvs. 1966. Här kan du se bilder från invigningen!

På bilden ser vi Knut Lönnberg vid ingången till sin butik i Slussfors.
 

Fotograf: Harald Eriksson (VK)

Här handlas det för fullt i butiken. Expediten är Lotty Lönnberg, som plockar rotmos, margarin, kaffe och annat behövligt till Anna-Lisa Lirell och hennes barn Sara och ett än så länge oidentifierat barn.
 

Fotograf: Harald Eriksson (VK)

Lanthandelsbutikerna som fanns i Stensele kommun för ett halvt sekel sedan är nedlagda. De få butiker som i modern tid startas på landsbygden har ofta väldigt låg lönsamhetsprognos och drivs ofta som ett komplement till annat arbete och ibland också som en turist- och kulturgärning. Vissa små butiker har bara öppet under turistsäsong.
 

Fotograf: Harald Eriksson (VK)

Samtidigt som butiken lades ned fick grusvägen genom byn en uppfräschning inför sommaren. Blå Vägen, som några år tidigare byggts färdigt och vars vägsträckning dragits utanför byn, hade redan fått sin asfalt. Nu blev det dags för asfaltering av den gamla vägen genom byn.

Tommy Einarsson från Slussfors berättar att fastigheten i mitten, dvs. den bortanför där det står en Volkswagen "Bubbla", är hans barndomshem där han växte upp i början på 1950-talet. I fastigheten ännu längre bort i bild låg en gång en Konsumbutik. Den lades ned några år innan Knut Lönnberg bestämde sig för att också lägga ned sin butik. Tommy berättar vidare att Knut Lönnberg så småningom flyttade till Malå och tog anställning på sågverket.

 Hur ser det ut idag på denna plats? Finns fastigheterna kvar? Skicka gärna in en eller flera nytagna bilder så kan vi visa Slussfors "före och efter".
 


© Storumansajten.se
 

Tillbaka!