Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Inlandsbanan Index / Järnvägsstationen 1961


Stationshuset i Storuman var under början av 1960-talet i stort behov av en renovering. Lokalerna hade inte rustats upp i någon större omfattning sedan stationshuset stod klart 1923. En omfattande renovering tog fart hösten 1961. Under tiden flyttades verksamheten till en intilliggande byggnad, där man bygge upp en tillfällig järnvägsstation under de vintermånader som renoveringen pågick.
Idag ligger Luspen Hotell på denna plats på Järnvägsgatan.
 

Från flera håll har vi fått reda på att denne man heter Östen Boman. Iförd vinterhuvudbonad går han igenom de noteringar som gjorts inför kommande turer med motorvagn. Den observante kan se att det ligger ett urverk, en s.k. rova, på skrivbordet intill telefonen. Självklart så var tiden en viktig detalj för SJ´s personal. Tidtabellen var näst intill en helig skrift.
 

Här sitter två järnvägstjänstemän och går igenom dagens arbete. Mannen till höger heter Karl Larsson. Vid sidan av sitt arbete gjorde han en stor insats inom Storumans idrottsklubb. Han var bland annat ledare för ishockeysektionen. Mannen till vänster heter Karl-Gustaf "Masen" Eriksson.
 

Den provisoriska järnvägsstationen fungerade alldeles utmärk och väntrummet med biljettluckan hade slående likheter med originalet. I denna lucka kunde man även beställa starkvaror från Systembolaget i Lycksele. Till höger står Karl Larsson och mannen innanför luckan är Karl-Gustaf "Masen" Eriksson.

Red anm.; SJ var, innan Systembolaget öppnade i Storuman, ett ombud för dito. Det sägs att det var Absolut Renat Brännvin, s.k. "Renat" , ett potatisbrännvin som tillverkats industriellt i Sverige sedan 1879, som beställdes mest i denna lucka. Det handlades självklart en och annan ginflaska eller annan kryddad sprit också, men inte så mycket vin. Och när det beställdes vin så kom givetvis frågan:
- Rött eller vitt?
Personalen innanför luckan hade inte så mycket kläm på olika vinsorter och druvor. Men man hade en fusklapp där det stod ett nummer för rödvin och ett annat nummer för vitt vin. Så det blev antingen eller, så att säga. Inga större variationer kanske, men det var nog möjligt att beställa ett särskilt vin om du som kund visste namnet eller systembolagets nummer på vinet.

 

När renoveringen av den ursprungliga stationen var klar våren 1962 flyttades verksamheten tillbaka. Lokalerna och arbetsrummen var nu fräscha samt nya möbler och maskiner hade köpts in. På bilden ser vi Östen Boman iförd huvudbonad för sommarbruk.
 

Karl Larsson sitter vid sitt nya skrivbord och känner förmodligen doften av de blommor som förkunnar att deras nyrenoverade lokaler har invigts.
 

Så här blev det efter renoveringen. Gunnar Norberg sitter med dagen göromål på skrivbordet. Under expeditionsluckan ser men en del av de fack där bland annat beställningarna från Systembolaget i Lycksele ligger i väntan på att hämtas ut.
 

Väntrummet till vänster och biljettluckan till höger. Visst minns ni den stora våg som var placerad i väntrummet? Och den stora dörr som öppnades när man skulle pollettera gods.
Du som har gamla bilder tagna i anslutning till Storumans järnvägsstation är välkommen att höra av dig.


© Storumansajten.se

Tillbaka!