Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Klassfoton / Barsele Skola

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Uppdaterad 2017-07-18

Klass 1 och 2 läsåret 1949/50

Fotografen är okänd!

Här är första klassfotot från Barsele skola. Bilden, som vi fått låna av Asta Bolstad, Storuman, visar en tidstypisk interiör med kulramen på plats på lärarpodiet. Observera nummerskylten på golvet i framkant. Förmodligen var fotografen utsocknes och behövde någon form av märkning för att identifiera fotot. Alla elever är identifierade.
På bilden saknas: Erene Sandgren, Gudrun Forsman, Ann-Marie Hägglund (gift Gunnarsson, Stensele), Ebbe Hägglund, Barsele.
 

Klass 2 - 6  läsåret 1950/51

Fotografen är okänd!

Fem klasser har samlats för fotografering. Även denna bild har vi fått låna av Asta Bolstad, Storuman. Fotografen har signerat detta foto som är taget vid skolstarten hösten 1950. Någon som känner igen fotografens signatur? Alla elever är identifierade utom en flicka (16). Det kommer ytterligare två klassbilder från Barsele så småningom! Har du klassbilder från Barsele eller från någon annan byskola i Stensele kommun? Hör då av dig till redaktören!
 

Klass 5 - 7  läsåret 1953/54

Fotografen är okänd!

Klass 5, 6 och 7 är samlade framför skolan för fotografering. Stövlar på grabbarna tyder på att våren har kommit till Barsele. Fotot är taget 1954. Alla är namngivna utom en kille till höger i nedre raden.
 

Skolskjuts i Barsele 1958

Fotograf: Axel Torger

Silverarken - så kallades denna hästdragna skolskjuts som fraktade skolbarnen till skolan i Barsele. Som synes kom barnen ner till arken med spark. Man kan skymta kusken i framkant på arken. Enligt uppgift så fanns det en vedkamin inne i arken för att barnen inte skulle frysa när det var riktigt kallt ute. Någon har berättat att det fanns minst två skolskjutsar av denna typ i Barsele vid denna tid. Den ena skulle ha gått från Berglunda till Barsele och den andra, som vi ser på bilden, från boställena på andra sidan älven, d.v.s. Holmsund och Sundsvall.
Du som har mer information om dessa skolskjutsar får gärna höra av dig och berätta.

 

En fin berättelse om minnen från "silverarkens tid" i Barsele har Stig Ove Gustafsson från Tärnaby. Han berättar:

   Med verklig nostalgikänsla såg jag bilden av "silverarken" som ombesörjde skolskjuts i Barsele. När jag började skolan 1944 kördes skolskjuts med häst och ark av Frans Harald  Granberg som var född 1906. Inlejda kuskar var också Elis Barrsten och  "Lill-Johan" Andersson, båda barselebor. Ibland körde också Haralds fru Edla. Kusken satt inne i arken som hade ett fönster framåt med en smal lucka under där tömmarna togs in. Längst fram till höger stod en plåtkamin som eldades till hög värme. Arken var byggd av tretex, en träfiberskiva ca 20 mm tjock. "Frans Harald" hade som vana att spotta snus på kaminen och det gav gav en särskild doft.
   På vintern hade man medar under arken, och vår och höst ställdes arken på en gummihjulsvagn. Längs väggarna fanns enkla väggfasta bänkar, även baktill. Dessutom fanns ett antal lösa träklabbar som också fungerade som sitsar.
   När föret var fint på vårvintern körde han efter älven. Skjutsen gick till  Berglunda och passerade mitt barndomshem. På kvällen lämnades arken på den östligast belägna gården (Ingvar Berglunds). Tillbaka till  Barsele (ca 6 km) körde  Harald en ensitsig rissla (tjibbiken) och då gick det i fullt trav ,och kusken fick ducka för de hårda snökokor som flög från hästens hovar. De barn som hade kortare väg än tre kilometer fick ingen skolskjuts. De försökte ofta lifta genom att ställa sig  på de medar som stack ut ca en fot bakom arken och de höll sig fast i arkens släta bakvägg. Då brukade kusken mana hästen till trav genom ett tvärt ryck och då föll liftarna av till vår stora förtjusning.
En liknande transport gick en period över älven till  Sundsvall (den bild som visas). Såvitt jag vet upphörde hästtransporten till Berglunda  efter våren 1946. Hur länge man körde till Sundsvall vet jag inte, men jag minns att man vid öppet vatten rodde över älven till skolan. Vi fick sedan biltransport med en Dodge som tog 9 personer. Harald hade under kriget "knubberi". Han gjorde knubb som eldades i gengasbilar. Där hjälpte jag till  ibland tillsammans med Haralds son  Kalle. Knubben skulle ha samma längd som en tändsticksask. Sedan öppnade han åkeri i  Stensele som övertogs av hans dotter.
 

Med hälsningar
Stig Ove Gustafsson

Fotnot; Redaktionen har fått en uppgift om att Harald Granberg körde "Silvearken" som utgick från Berglunda och att Manne Mörtsell körde den ark som utgick från andra sidan Umeälven till skolan i Barsele.
 

Klass ? 1955, 1956 eller 1957?
Uppdaterad 2017-07-18

Fotografen är okänd!

Detta klassfotografi är från Barsele Skola. Vi vet ännu inte exakt vilket år eller vilken klass det är. Gissningsvis är eleverna 12 - 14 år. Årgången på dessa ungdomar torde vara 1943 eller 1944 och då kan året vara någonstans mellan 1955 och 1957. Asta Bolstad i Storuman har identifierat samtliga elever.
 

Klass 1 och 2 läsåret 1967/68
Fotografen är okänd!

Majken Fransson har skickat in detta fina klassfoto från Barsele skola. En av killarna (4) har ett frågetecken efter sitt namn. I övrigt är alla identifierade.
 

© Storumansajten.se

Tillbaka!