Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Orkestrar / Gunnarns Musikkår
Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Fotot har vi fått av Bo-Arne Torger, Luspholmen

Detta foto är taget någon gång mellan åren 1905 och 1907.  Gunnarns Musikkår bildades den 7 mars 1905 i Gunnarn av IOGT.

Killen längst till vänster vet vi inte namnet på. Han spelar i alla fall kornett. Det gör också Karl Karlsson, som står intill. Han var från Kovallberget. Sen ser vi ytterligare en kornettspelare vid namn Robert Karlsson, Grundfors. Killen i mitten spelar slagverk. Han heter Oskar Hedman och jobbade som faktor åt Holmsunds AB i Lycksele. Nästa kille spelar trombon och heter Verner Gustafsson, Gunnarn. Han är far till Einar Gustafsson, Gunnarn. Killen näst längst från höger spelar baskornett och heter Elof Andersson, Gunnarn. Han emigrerade till Amerika. Killen med bastuban heter Malm och var troligen också från Gunnarn. Han jobbade som skogsarbetare.
Oskar Hedman från Lycksele var med och bildade den första hornorkestern den 7 mars 1905. Då bestod orkestern av en sextett. Övriga medmusikanter var G.W. Gustafsson, Elof Andersson, Robert Karlsson, Karl Karlsson och Alfred Johansson. Första spelningen hade man 10 september 1905 i samband med en fest som anordnades i Gunnarn.
Den 14 juli 1906 hade föreningen anordnat en utflykt till Slussfors tillsammans med hornmusikkåren. Resan för hela sällskapet skulle kosta 60 kr enligt ett uppgjort pris för ångbåt och pråm från Storuman till Slussfors och åter. Ett protokoll talar om att utflykten blev välbesökt och lyckad. Hur färden från Gunnarn till Storuman gick till finns inte antecknad, men en promenad på 3,5 mil torde det ha blivit för dom som inte hade tillgång till hästskjuts.

 //Källa: Boken Bastuträsk - Gunnarn 250 år.

Har du mer information i anslutning till personerna på bilden och/eller musikkåren i Gunnarn, hör av dig till redaktionen!


© Storumansajten.se
 

Tillbaka!