Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Konfirmation Index / Konfirmation Stensele 1960-1969

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Konfirmation 1960
Fotografen är okänd!

Här är ett konfirmationskort inskickat av Björn Öfjell (12), Skellefteå. Greta Stenvall (29) i Pauträsk har koll på de allra flesta av sina forna konfirmationskamrater och har hjälpt till att uppdatera detta fotografi med namn.
 


 
Konfirmation 10 juni 1961
Foto: C-O Nilsson, Storuman

Den 10 juni 1961 konfirmerades detta gäng i Stensele kyrka. 13 konfirmander är ännu inte namngivna, men det ordnar sig säkert med din hjälp. Fotografiet är inskickat av Bengt-Håkan och Ulla Viklund, Ramvik.
 


 
Konfirmation 1963
Foto: C-O Nilsson, Storuman
DELFÖRSTORING 1     DELFÖRSTORING 2

Här är ett konfirmationskort från sommaren 1963 i Stensele Kyrka. Det är 32 konfirmander som gått i lära hos komminister Helge Norgren. Alla är identifierade men nr. 13, 29 och 32 har ett frågetecken som behöver rätas ut. Här kan du som känner igen ungdomarna göra en insats och berätta mera!  
  (21/12 2013) Lillemor Wiklund, Britt Bergström och Mats Arvidsson har alla sett till att vi nu fått namn på de flesta. Tack för det!
 

Fotot är hämtat ur Helge Norgrens diabildsamling. Inskickat av sonen Anders Norgren.
DELFÖRSTORING 1     DELFÖRSTORING 2     DELFÖRSTORING 3

Här är en bild fotad av Helge Norgren. Platsen är utanför Församlingsgården i Stensele och vi gissa att konfirmanderna har en välbehövlig rast från konfirmationsstudierna.
 

Fotot är hämtat ur Helge Norgrens diabildsamling. Inskickat av sonen Anders Norgren.
DELFÖRSTORING 1     DELFÖRSTORING 2     DELFÖRSTORING 3
Här ser vi samma ungdomar ur ett annat perspektiv.
 
Fotot är hämtat ur Helge Norgrens diabildsamling. Inskickat av sonen Anders Norgren.

Här sitter samma gäng konfirmander och dricker varsin tetrajuice och käkar en bulle. Känner du igen ungdomarna? Fotot är taget på komministergården i Stensele 1963. 2 konfirmander är oidentifierade!
  (19/12 2013) Mats Arvidsson från Vännäs har nu kompletterat bilden. Alla är nu identifierade. Tack för det!
 

 

 
Konfirmation 1964
Fotografen är okänd!

Detta konfirmationskort har vi fått av Maiken Hådén (Fredriksson) som bor i London. Hon står i främre ledet som nr. 4 från vänster. Maiken har också namngivit några av sina konfirmationskamrater. De som är utan namn räknar vi med att du hjälper oss med. Komminister Helge Norgren leder konfirmationsakten så som han gjorde många gånger under den tid han var verksam i Stensele församling.
  (19/12 2013) Mats Arvidsson från Vännäs har identifierat ytterligare 8 konfirmander. 3 tjejer, nr 7, 16 och 19, är oidentifierade.
 


 
Konfirmation juli 1964
Foto: Harald Eriksson, VK
 
Foto: Harald Eriksson, VK

I juli 1964 konfirmerades denna lilla skara ungdomar. Komminister Helge Norgren går i spetsen med Christer Johansson, Åke Fjellner, Stellan Kolbäck, Sölve Hedin m.fl. i släptåg. De är på väg in i Stensele kyrka för den sedvanliga ritual som numera inte alls har samma uppslutning som förr. Tyvärr har vi inte hittat något konfirmationskort taget inne i kyrkan på denna grupp. Har du möjligtvis ett på lager vore vi tacksamma att få ta del av det.
Vi saknar namn på fyra av de som syns på detta foto!
 


 
Konfirmation 11 juni 1965
Foto: Märta Lindblom, Stensele

Våren 1965, några månader innan Realskolans vårtermin slutade, fick dessa ungdomar i uppgift att ta sig till Stensele kyrka varje söndag och lyssna till söndagspredikan. Det ingick i konfirmationsutbildningen. De flesta som bodde i Storuman cyklade till Stensele men det fanns också en del som promenerade dit. Nu var det så att några av konfirmanderna tyckte att det där med att kliva upp tidigt på söndagsmorgonen var en "nära döden upplevelse". Sören Hellqvist var en av dom. Det berodde mestadels på att han efter att ha varit med The Bonnets och lirat någonstans i länet kommit hem sent. Som tur var så fanns det en lite minikyrka i Storuman som låg efter Tärnavägen strax innan Essomacken. Det var EFS, evangeliska Fosterlandsstiftelsen, som hade sin lokal där och som också hade söndagsgudstjänster vissa söndagar. Helge Norgren gav Sören och några andra specialtillstånd att välja det alternativet istället för Stensele kyrka.
 
Anm; När EFS-kyrkan lade ned sin verksamhet tog Orrqvist´s Motor över byggnaden.
 

Fotot är hämtat ur Helge Norgrens diabildsamling. Inskickat av sonen Anders Norgren.

1965 års konfirmander samlade vid församlingsgården i Stensele. Konfirmandgruppen har fått förstärkning av några yngre förmågor. Helge Norgren har smugit in i bakre raden till höger. Denna bild togs några veckor innan den 11 juni då konfirmationen ägde rum i Stensele kyrka. Elever från byarna runt Slussfors konfirmerades i Umnäs Kyrka.
 


 
Konfirmation 1966
Foto: Harald Eriksson (VK)

En konfirmationsgrupp på väg in i Stensele kyrka. Komminister Helge Norgren går främst i ledet. Killarna går längst bak och är inte så många.
 

Foto: Harald Eriksson (VK)
Här har du ett annat foto på samma grupp som ovan. På nästa foto ser du hela gruppen i kyrkan.
 
Fotografen är okänd!
En konfirmand (tjej nr. 5) är inte identifierad och Ida (nr. 12) saknar efternamn.
 

 
Konfirmation 10 juli 1966
Foto: C-O Nilsson, Storuman

Detta kort har vi fått låna av Eva Björk, som själv är med på bilden. Marianne Johansson och Eva Björk har nu sett till att samtliga konfirmander är identifierade. Tack för det!
 


 
Konfirmation 1967
Foto: C-O Nilsson, Storuman

Eva Löfgren, Umeå, har skickat in detta fina konfirmationskort från 1967. Hon har med hjälp av Agneta Lindbergh (f.d. Emanuelsson) satt namn på alla konfirmander utom två. Bra gjort!
 


 
Konfirmation 1967
Foto: C-O Nilsson, Storuman

Här är en liten konfirmationsgrupp i Stensele kyrka 1967. Detta kort ingår i C-O Nilssons negativsamling och det finns inga noteringar om när på året det är taget. Ronny Nyström (3) har identifierat alla utom en flicka (5). Vet du vem det är kan du mejla in till redaktionen och berätta
 


 
Konfirmation juli 1968
Fotografen är okänd!

Marianne Johansson (Ahlenius) i Långsjöby har gett oss detta konfirmationskort. Hon är osäker på vilket år det var men där får vi säkert ett tips från dig. Marianne har namngivit en del av konfirmanderna och det saknas 8 namn.
● Mona Lindström från Storuman har hört av sig och berättar att denna konfirmation gäller året 1968. Hon har dessutom kompletterat med samtliga namn som saknades förutom killarna nr.16 och 17, som hon tror är två stockholmare som var på tillfälligt besök hos släktingar i Gunnarn. Tack för det Mona!
Konfirmand nr. 16 heter Anders Ågren.
 


© Storumansajten.se
 

Tillbaka!