STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Scouter


Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

 

Uppdaterad 2017-11-19


NYA BLÅVINGAR 1967

Den 26 april 1967 togs detta fotografi i Frälsningsarméns lokaler på Fiskargränd i Storuman. Åtta flickor i tioårsåldern blev antagna vid Scoutkåren i Storuman som "blåvingar" i flickscoutrörelsen. Känner du igen flickorna och de tre ledarna? En flicka (4) är inte identifierad.
●  (23/8 2013) Eivor Segersten-Olofsson i Backe känner igen sin lillasyster Marita (3) på fotot.
●  (30/8 2013) Helén Larsson i Perstorp tycker sig känna igen fru Barruk (9) längst till vänster på fotografiet. Hon var scoutledare och bodde på Gustaf Roséns väg i Storuman.

 
●  (16/9 2013) Karin Solberg hittar igen sig själv som nr. 7 på fotot. Karin hette Ödman tidigare. Hon känner också igen Inger Olsson som nr. 8 och Ingers syster, vars förnamn hon inte vet, som nr. 6. /Tack!
●  (16/8 2013) Nu vet vi att Inger Olssons (8) storasyster heter Ann-Louise Olsson (6). Vi har även fått fru Barruks (9) förnamn. Hon heter Sigrid Maria. Vilket av dem som är tilltalsnamn vet vi inte.
●  (16/8 2013) Stina Olsson har namngivit alla övriga utom flickan nr (4) och damen längst till höger (11). /Tack!
●  (23/9 2013) Marianne Johansson känner igen "skånskan" (11) som står längst till höger i frälsisuniform som Edit Löfqvist. Hon bor i Lövliden, Vilhelmina. /Tack!

HÄR KAN DU SE FLER BILDER FRÅN 1967!


BLÅVINGAR I STENSELE 1962
Kårledare Sigrid Barruk delar ut någon form av kårsmycke till flickscouter i Stensele kommun. På fotot är det Ingrid Sjödin som får sitt smycke.
 
HÄR KAN DU SE FLER BILDER FRÅN 1962!
 

SCOUTTÄVLING VID RACKOSJÖN

I främre led på väg över hindret kan vi se Roland Lindberg och Ulf Nilsson och strax bakom kan vi skymta Nils-Erik Edström och Ronny Norman.

Här har vi en härlig bild tagen under en scouttävling vid scoutstugan i södra änden av Rackosjön. Det är Ronny Norman, boende i Vilhelmina, som låter oss minnas tillbaks till 1960-talet när scoutrörelsen var relativt stor i Stensele kommun. Statliga Vattenfallsverket såg ju till att det fanns många barnfamiljer i byar och samhällen längs Umeälven. Storuman var inget undantag. Det bodde 4000 fler personer i kommunen 1963 än vad det gör idag (2012) och då var inte Tärnaby med i räkningen.
Fotnot; Scoutstugan sattes upp som ett nybygge 1912 av Ida och August Jacobsson som fostrade 8 barn här. Stugan kom att kallas Idatorp. Nedan kan du läsa mer om Idatorp och första nybyggarna.

Denna berättande tavla hänger på väggen (2016) inne i vindskyddet vid grillplatsen intill scoutstugan vid Rackosjön.

HÄR KAN DU SE FLER BILDER FRÅN SCOUTDAGEN VID RACKOSJÖN!

SAMLING VID SCOUTSTUGAN

Nog känns dom unga scouterna igen alltid! Grillpinnar och rök i bakgrunden avslöjar att det är korvgrillning på gång. En tidstypisk transistorradio hänger fint i överliggaren. Bilden torde vara tagen något år in på 1960-talet. Detta fotografi har vi fått från två olika håll, nämligen från f.d. storumanbon Solweig Engman (f. Dahlberg) och Tommy Norlin, Storuman.


SCOTER VID SVÄRTTRÄSKET

Detta kort tog Rune Engman vid ett scoutläger i början av 1960-talet, troligen sommaren 1961. Ungdomarna befinner sig vid en flottarkoja mellan Lilla och Stora Svärtträsket.  3 ungdomar är fortfarande inte identifierade. Fotot har vi fått låna av Solweig Engman.

Här har vi ett till kort från ett läger vid flottarkojan i Svärtträsk. Om bilden är tagen vid samma tillfälle som ovan vet vi inte men det är inte uteslutet. Nils-Erik Edström har samma tröja på båda bilderna (om det kan betyda något). Här fattas det ett namn. Fotot har vi fått låna av Solweig Engman.
 

TILL STARTSIDAN!                                                 TILL FOTOARKIVET!                                                 TILL TOPPEN PÅ SIDAN!