Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Vattenfall / Juktans kraftverk

Pumpkraftverket som gjort sitt
1973 - 1979

Utdrag ur en skrift utgiven av Kulturvårdskommitén, Vattenfall i februari 1997.
Materialet har vi fått av Jan Sandgren, Varberg.
 

Första skiftarbetslaget vid bergsarbetena i tilloppstunneln våren 1975.
 

Andra skiftarbetslaget vid bergsarbetena i tilloppstunneln våren 1975.
 

Arbetschefen Olle Gellerstedt i samtal med "Sme-Harald" Eriksson som tog ett OS-silver vid de olympiska vinterspelen i St. Moritz 1948. Han vann medaljen på 5-milen i skidor.
 

Här är bild över det provisoriska bostadsområdet under byggnationen av tunneln.
 

Från vänster ser vi Stig Fredriksson som diskuterar tunnelproblem med Arvid Torberg, Fred Lindholm och Olle Gellerstedt. I bakgrunden syns tre ej namngivna bergarbetare.
 

Avloppstunneln är färdigsprängd. Genomslag mot utloppet skedde den 27 sept. 1978. På bilden ser vi ett arbetslag från mellansänket. Från vänster: Håkan Gustavsson, Lennart Olovsson, Ernst Jonsson, Rolf Henriksson, Axel Nilsson, Kai Kristoffersson, Rolf Robertsson, Nisse Sehlström, Stig Rohlén, Tore Svensson och Axel Eriksson.
 

Ett bergarbetarlag på väg in i tillfartstunneln. Främst på bilden ser vi far och son Gustav (t.h.) och Bo-Göran Båtsman (t.v.). Här ser det ut att behövas dykardräkt. I bakgrunden mitt i bild ser vi Söderkvist.
 

Ragnar Johansson, en verkligt drivande bergbas.
 
Bert Danielsson, en man med järnvilja som var en mycket skicklig bergarbetare
¨'
Här ser vi Åke Hellström som ansvarade för bygget av tunnlarna i mellansänket och utloppet.
 
Här är Arvid Tarberg från Gårelehöjden i Västernorrland. Han var en av byggets stora ankare.
 

Elvard Nygren, stationsmästare och spindeln i nätet vid idrifttagningen.

 

Elenor Båtsman och Ronny Blomfeldt. Båda arbetar idag på Ringhals i Varberg. Ronny jobbade på driften i Storuman åren 1974-1984.
 

Bildkällor enligt skriften: Vattenfalls bildarkiv - Åke Strid - Sture Bergström - Thure Sandström - Yngve Larsson - Privata bildarkiv - ASEA bildarkiv - KMW arkiv - Östen Eriksson - Bengt Johansson
 

HYDROPOWER IN SWEDEN
En bok om vattenkraftsteknik i Sverige

Här ser du en sprängskiss över turbinhuset i Juktan. Skriften "Hydro Power in Sweden" innehåller fler detaljerade foton och skisser som i detalj visar hur Juktans pumpkraftverk tog form 1973 - 1979.

Klicka på bilden och se mer!

 

Fotnot;    Du som hittat hit till denna länk och har erfarenheter från arbetet på Blaikfjället och Juktan, hör gärna av dig till redaktören med kommentarer. Har du egna dokument och/eller bilder så blir vi ännu gladare om vi får ta del av detta.
 

Nedan följer några bilder tagna vid Juktån och Blaiksjön juni 2007
Storjuktan ovanför dammen.
Juktån nedanför dammen.
Blaiksjön juni 2007.
Del av Blaikfjället vid Blaiksjön.

Blaiksjön som den såg ut i juni 2007. På tidigt 60-tal var detta väglöst land och Blaiksjön ansågs av många vara ett paradis för vinterfiske. Redaktören fick prova på detta i mitten av 60-talet och rödingarna var då betydligt fetare än i många andra sjöar i kommunen.

En liten tjärn på Blaikfjället.
En ren bild!

Det sägs att vår kung har lite problem med stavning emellanåt. Och här på stenen har han tydligen tappat bort bokstaven r och heter numera Cal Gustaf.
En debatt som förs i januari 2008 är huruvida Vindelfjällens fjällskogsreservat ska ombildas till nationalpark. Parken skulle i så fall ligga både i Storuman och Sorsele kommun. Än så länge är inte frågan avgjord. Länsstyrelsen har vid förfrågan om förstudie fått positivt svar från Sorsele. Men i Storuman är kommunstyret än så länge negativt inställd till en förändring av parken. Debatten fortsätter dock i lokalmedia.

 
© Storumansajten.se
 

Tillbaka!