Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Klassfoton / Folkhögskolan Storuman

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Folkhögskolan 1960

Fotografen okänd!

Joakim Hugosson i Storuman har bidragit med detta fina klasskort från Folkhögskolan i Storuman. Fotografiet är taget 1960, året efter det att skolan invigdes. Det är kanske till och med så att denna klass är den första som skrevs in. Brynolf Karlsson (16) och Carl-Axel Nordenberg (25) det två som hittills blivit identifierade. Känner du igen någon eller några av eleverna är du välkommen att höra av dig till Storumansajtens fotoarkiv.
  (11/10 2012) Stig Norman, som bor i Älvsbyn och som gick på folkhögskolan i Storuman läsåret 1960/61, har identifierat 8 personer på fotot. Tack för det!
  (5/2 2013) Ulrika Andersson har identifierat sina föräldrar Anne Marie Myräng (10) och Stellan Andersson (26) som träffades under tiden på Folkhögskolan och sedermera gifte sig med varandra. Tack Ulrika!
 

Folkhögskolan läsåret 1963/64
Foto: C-O Nilsson, Storuman

Detta klasskort är taget våren 1964 i aulan på Folkhögskolan i Storuman. Gunnar Åberg (18) var rektor för skolan och Brynolf Karlsson (22), som bodde på Tvärgatan i Storuman,  jobbade som vaktmästare. På fotot har vi kvar 63 elever och personal att identifiera. Kolla in delförstoringarna och hör av dig till redaktionen om du ser ett eller flera bekanta ansikten som ännu inte är identifierade.
  (3/2 2013) Lars Edlund som bor i Luleå berättar i ett mejl att han var lärare på Folkhögskolan i Storuman februari - mars 1964 samt under åren 1977 - 1989. Han har identifierat 21 elever, 4 lärare, 1 kanslist och husmor Marja Axelsson som såg till att det lagades god mat till de elever som var internerade i folkhögskolans elevhem. Tack!

Här hittar du delförstoringar av klassfotot:
 


 


 

Folkhögskolan läsåret 1964/65

Foto: C-O Nilsson, Storuman

Detta klasskort blir först ut från Folkhögskolan i Storuman. Det finns, vad vi vet, inte så många tillfällen när lärare och elever på "Folkhög" samlats för att bli förevigade av en fotograf. Tyvärr så finns negativet till detta fotografi i en pärm märk "Omärkta negativ". Därför vet vi inte exakt vilket år det gäller. Vet du? Känner du igen någon av de 69 eleverna och lärarna? Hör i så fall av dig till Storumansajtens fotoarkiv!
Nu börjar det ramla in lite namn. Lena Jonsson från Stensele är med på kortet (1-49) och säger att detta är läsåret 1964/65. Hon har också identifierad en handfull av sina forna klasskamrater.

 

Här hittar du delförstoringar av klassfotot:

Lite kuriosa: När C-O Nilsson fotograferade denna samling räckte tydligen inte brännvidden till på hans fasta kameraobjektiv trots att han stod allra längst bak i aulan där kortet är taget. Därför fick han inte med alla elever och lärare på samma foto. Han tog två foton av samma grupp - på första fotot finns inte de som sitter längst ute till höger med, och på andra fotot finns inte de som sitter längst ut till vänster med. Jag har med dagens digitala fototeknik "lånat" den högra delen på första fotot och "monterat" in det på det andra fotot och efter retuscharbete fått ett fotografi med hela klassen och lärarkåren på samma bild. /Sören Hellqvist

Läsåret 1966/67

Foto: C-O Nilsson, Storuman

Här är ytterligare ett klasskort taget i aulan på Folkhögskolan i Storuman. Här har vi 79 elever och lärare.
Torbjörn och CG Lindberg från Långsjöby, som båda gick på Folkhögskolan och är med på detta klassfotografi, har slagit sina kloka huvuden ihop och identifierat hela samlingen så när som på 15 stycken. Mycket bra jobbat!

Här hittar du delförstoringar av klassfotot:

Folkhögskolan läsåret 1968/69

Fotografen okänd!

Här har vi ett fint färgfoto som vi fått låna av Lennart Sandström. Han är själv med på fotot (3-6).
Torbjörn och C-G Lindberg från Långsjöby har här identifierat en hel del elever och lärare. Tack för det! Men det är många namn som fortfarande saknas. Noterbart är att det på detta klassfoto samt på de två ovan finns med tre bröder med namnet Larsson från Skarvsjöby: John Larsson (1-34), Kurt LARSSON (2-17) Arvid Larsson (3-11).
Christer Johansson från Gävle har namngivit ytterligare 10 elever och lärare.
Kurt Kemling från Vormträsk Lycksele, som sitter i nedersta raden tvåa från höger (3-84), har identifierat ett flertal av sina klasskamrater och lärare på detta klassfoto samt även på de två svartvita ovanför.

Här hittar du delförstoringar av klassfotot:

Folkhögskolan 1970

Fotograf: C-O Nilsson

Här är ytterligare ett klassfoto från 1969. Här behöver vi din hjälp med identifieringar av elever och lärare.
Christer Johansson från Gävle har namngivit ytterligare 21 elever och lärare på detta klasskort.
Nils-Erik Edström har kommit in med namnförlag på i stort sett alla elever och lärare. 3 saknar namn och 3 är osäkra uppgifter!

Här hittar du delförstoringar av klassfotot:

JOJKEN

Eleverna på Folkhögskolan gjorde en skoltidning "Jojken" som förutom lärar- och elevförteckning innehöll en massa roligheter och underfundigheter samt en hel del reklam för företag inom och utom Stensele kommun. Vi bjuder nu på tidningen från 1970 i pdf-format. De andra från 1968 resp. 1969 kommer in på sajten så småningom.

JOJKEN 1968

JOJKEN 1969

JOJKEN 1970

Bengt-Ove Åström har delat med sig av ett digitalt exemplar av Jojken anno 1973. /Tack!

JOJKEN 1973

© Storumansajten.se

Tillbaka!