STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se  Turistinformation

Du är här:

Uppdaterad 2022.06.29


Vad heter byn?

Detta fotografi har publicerats som ett vykort med rubriken VY MOT RYFJÄLLET. Jovisst är det Ryfjället vi ser i bakgrunden, men VILKEN BY ÄR DET som vägen slingrar sig igenom?


Bygget av skyddad verkstad i Storuman?

(Fotot är i original svartvitt!)

Uppdaterad 2022.03.07

Vi efterlyste namnen på dessa herrar och vilket bygge de håller på att putsa upp fasaden på. Via mejl och vår facebooksida vet vi nu att herrarna är Bengt (t.v.) och Kjell Rönnholm i företaget Rönnholm & Söner AB. Företaget som flyttade in i dessa lokaler var Västerbottens Skyddade Verkstäder (VSV), samma fastighet där Bilprovningen och Compia håller till idag (2022). Ann-Elise Jakobsson har gett oss en notis som säger följande:
1980 blev VSV ett Samhällsföretag. Staten tog över från landstinget som tidigare varit arbetsgivare. Det har varit många omorganisationer och namnbyten och Safac var företagsnamnet innan sammanslagningen med Norrbotten med namnet Bottnia. Numera heter det Samhall. Årsskiftet 1984-85 flyttade personalen upp från nuvarande Campia till den ombyggda lokalen som tidigare varit järnaffär på södra industriområdet. Det blev då en avdelning som hette El-Mek med 28 anställda. Tidigare hade syfabriken i Stensele och Turima flyttat in i samma lokaler. Då var det över 80 anställda. Samhall finns fortfarande kvar i Storuman i samma lokaler.


Nu vet vi var flygfotot är taget!

Uppdaterad 2022.01.11

Detta flygfoto har vi hittat i ett fotoalbum tillhörande ESKIL HEDIN som bodde på Saljesnäset i Storuman. Vi trodde inledningsvis att fotot är taget någonstans i Stensele kommun på 1950-talet, men så var icke fallet. Stefan Danielsson från Blattnicksele har nämligen hittat just detta flygfoto bland de bilder som finns på webbplatsen aerofoto.se. Den fastighet vi ser är f.d. SKOLAN I SANDSJÖN som sedermera blev SANDSJÖGÅRDEN. När folkskolverksamheten i Sandsjön upphörde i slutet av 1950-talet flyttade en annan typ av skolverksamhet in i lokalerna. Under en period på försommaren och två perioder under tidig höst blev skolan en filial till Vallnäs Skogsbruksskola i Storuman. De elever som gick här hade gått ut 7-årig folkskola och fick i Sandsjön en skogsutbildning under några veckor. Utbildningen kallades för FORTSÄTTNINGSSKOLA och Eskil Hedin var en av lärarna. I Storuman fanns det nå't liknande efter 7:an på Centralskolan. Pojkarna gick en snickarkurs och flickorna var i köket (hemtekniska) några veckor när vårterminen var slut.
/Tack Stefan för din information om detta foto! 👍


Gamla ålderdomshemmet i Stensele

Uppdaterad 2021-05-19

Detta fotografi hade vi inga initiala uppgifter om men vi har fått in tips om att fotot är taget på det gamla ålderdomshemmet i Stensele och att herren nr. 12 är Henning Nordin. Han var en av dem som flyttade till det nya äldreboendet Sibyllagården när det stod färdigt 1966. Dragspelaren som underhåller är Ivan Thelmé, som flera gånger under 1960-talet besökte Storuman med sin orkester när julen skulle dansas ut på Folkets Hus tjugondag Knut. Vid sin sida har han dottern Mona Thelmé som 1966 började sjunga i gruppen FAMILY FOUR. Ivan Thelmé omkom den 5 januari 1967 i en tragisk bilolycka. Han var bokad senare samma månad att spela vid den traditionella julgransplundringen för barn på Folkets Hus i Storuman.
Har du mer info om detta fotografi? Hör gärna av dig och berätta!


Pristagare i Umnäs 1961

Uppdaterad 2021-03-22

Detta fotografi tog VK's lokalreporter Harald Eriksson i Umnäs 1961. En notering på negativfoldern säger att personerna är pristagare i något som vi inte känner till. Kommer du ihåg varför priserna delades ut? Hör gärna av dig och berätta!

●  (3/3 2021) Via vår facebooksida har vi nu fått namn på alla. De är Anneli Karlsson (1), Karl-Erik Arktander (2), Agneta Bygdell (3), Valter Hillörn (4) och Helge Bergfors (5).
●  (17/3 2021) Valter Hillörn har eftersökt och hittat tidningsklippet som berättar vad det var för pristävling det handlade om. Se klippet nedan!Har du tips om detta fotografi?

Uppdaterad 2020-08-27

Jennie Forsberg har hittat ett fotografi som tillhört hennes pappas farmor vars namn är Sara Augusta Jonsdotter (alt. Johansdotter), född den 7 juli 1887 i Stensele. Jennie skriver: Jag hittade ett foto där Sara Augusta enbart har skrivit på kartongen; "får inte slängas". Eftersom det inte finns några namn söker jag nu efter personer som kanske kan hjälpa mig att luska ut vilka dessa är. Är det hennes föräldrar kanske? Alla tips mottages!

Hör av dig till redaktionen om du har ett tips som kan leda Jennie vidare i hennes efterforskning.Känner du igen paret i NORRHEDEN?

Uppdaterad 2020-09-30

En dag kring 1970 var VF´s lokalreporter Brynolf Hedström ute i Norrheden och plåtade detta par. Via vår facebooksida och mejl har vi fått veta att det är Bror och Svea Norberg som blivit fångade på bild. Fastigheten är Norrhedens järnvägsstation. Innan de flyttade till Norrheden bodde de i Norrbäck, som ligger vid Vilhelmina kommungräns strax söder om Norrheden.


(Klipp från Google Earth!)
Norrheden ligger vid Yttre Olofssjön strax söder om Skarvsjöby längs E45.

Hör av dig till Storumansajtens Fotoarkiv och berätta vad du vet om fotot!

● 24/8 2020 Vi har fått ett tips på att fastigheten på fotot är JÄRNVÄGSSTATIONEN I NORRHEDEN. Vid jämförelse med ett foto (se nedan!) som togs 2010 kan vi fastslå att så är fallet.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN