STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Bensinmackar / Caltex

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


I STORUMAN


   Det är november 1961 och fotograf Carl-Oskar Nilsson från Storuman står i på Bergsvägen med kameran riktad västerut. Caltexmacken byggdes 1954 och invigdes samma år. Föreståndaren för macken med adress Lyckselevägen 22 hette Sven Sandberg (infälld bild). VW "bubbla" och Volvo PV är de vanligaste bildmodellerna om man får tro fotot. Längst till höger ser vi en Volvo Amazon, tvådörrars med en B16 motor på 66 hk. Mercedes-Benz bilen till vänster i främre raden, modell 220 från slutet av 1950-talet, kan mycket väl ha sålts av bilhandlaren Axel Lindström som hade sin butik och bilverkstad på Skolgatan i Storuman.
   Uppe till vänster i bild går Stenselevägen ner mot järnvägsövergången mot Sågnäset. På vänster sida om vägen ser vi Helge Sandgrens fastighet och nedanför den Mannbergs Bageri och Café som också kallades "Kringlan".

 

Byggnaden till höger i bild finns kvar än i dag. Under 1960-talet hade Statens Vattenfallsverk och sedermera Umeälvens Regleringsföretag sitt kontor där. Bergsvägen, som går upp till höger förbi brevlådan i bild, fick sina första fastigheter under andra halvan av 1950-talet och de längst upp på gatan byggdes färdiga 1960.
 

På detta fotografi från 1964 ser vi svenska och norska flaggan symbolisera samarbetet "Blå Vägen". Den tredje flaggan är Caltex egen reklamflagga.
 


 

"Självbetjäning - 2 öre billigare bensin" står det på en skylt till höger om entrén. Bensinpriset låg 1964 på 0,74 kr i snitt vilket motsvarar 7,07 kr i dagens penningvärde. Men Sven Sandberg var inte sen att hjälpa till med både bensinpump och att se till att rutorna var rena. Koll av motoroljenivå var också något som bilisterna fick "på köpet" när de tankade.
 

När du tankade kunde du välja mellan Regular (93 oktan), Premium (97 oktan), Super (99 oktan), Dieseltex eller Regular oljeblandat där du själv rattade in lämplig oljeblandning i bensinen.
 


 

Det skyltades också upp med något som kallades "BORON". Det var en tillsats som i reklamkampanj kallades "raketbränsle" och som skulle göra att bilen skulle gå lika fort som, ja just det, en raket. Nu blev det kanske inte riktig så och det har ju figurerat en massa andra tillsatser genom åren som också var tänkt att öka prestandan på motorn eller, som på senare år, minska bilens förbrukningen av drivmedel.
●  (10/10 2014) Roger Berglund, boende i Vinslöv i Skåne och bördig från Norrberg, berättar att det med all sannolikhet är han själv som sitter på moppen vid Caltexmacken. Han bekräftar att det är våren 1964, samma år som han flyttade söderut.

Har du fotografier eller andra minnen av bensinmackar i Storuman publicerar vi gärna det här på Storumansajten.se!
 

TILL STARTSIDAN!                                TILL BENSINMACKAR!                                TILL TOPPEN PÅ SIDAN!