STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Bensinmackar / Shell

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

I STORUMAN


Bilden är tagen vid en nyöppning av Shellmacken 1967. En nymodighet som lättare och mer exakt underlättar diagnostik har investerats i verkstaden. Stig Pettersson håller i något som förmodligen har med tändningsjustering att göra. Vet du vilka de två andra är?
 

 

Sedelautomaten introducerades på Shellmacken i Storuman 1969. En tia gav bränsle som räckte till Lycksele och kanske lite till. Bensin 100 oktan kostade cirka 1 krona. Det var inte alltid som sedelautomaten fungerade och ibland ringlade bilkön lång när pumpen fortsatte att leverera bränsle trots att det inbetalda penningbeloppet hade passerats med råge.
 

Snabbtvätten lanserades också i mitten av 1960-talet och Stig Pettersson var inte sen att se till att även hans mack kunde leverera den servicen.
 

MIDNATTSSOLSRALLYT 1963

Midnattssolsrallyt grundades 1950 av bildirektören Ernst S. Nilsson (1885-1973). Första loppet gick av stapeln 1950 och det kördes varje år fram till 1964 som också blev det sista. 1963 gick rallyt genom Lapplands inland och tävlingen gjorde ett stopp i Storuman. På bilden ser vi mackföreståndare Stig Pettersson tanka en Volvo PV Sport med B18 motor. Nyfikna åskådare kollar in den häftiga rallybilen.
 

Alltmedan bilen tankades upp var en check av olja, kylarvatten, spolarvätska och torkarblad obligatorisk service. Självklart så gjordes bilrutorna rena.
I bakgrunden ser vi det lilla röda trähuset där Fred Pettersson hade sin bilförsäljning. Området kallades förr i folkmun för "Svältåsen". Fastigheten längst bak i bild ligger på den relativt nyanlagda Bergsvägen.
 

Det är troligt att det var fler personal som jobbade en dag som denna när rallyt passerade revy vid macken.
 

Vinnare av midnattssolsrallyt detta år 1963 blev rallyföraren Bernt Jansson och kartläsaren Erik Pettersson i en Porsche 356 Carrera.
 
1965 började tävlingen köras vintertid och fick då namnet "Svenska Rallyt".
I byggnaden som vi ser i bakgrunden höll företaget "Olssons Värme" till. Idag 2017 hittar vi en fiskeredskapsbutik i dessa lokaler.
 

År 2006 återupptogs denna tradition och de bilar som deltar får inte vara nyare än 1985 (enligt inbjudan 2013).
Har du mer kunskap i ämnet "midnattssolsrally och Storuman" är du välkommen att höra av dig och berätta!