Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Bröt-Anund / Resa till Tärnafjällen av Stellan Rosén

Stellan Rosén (1902-1994), son till Gustav Rosén (1876-1942), som var landhövding i Västerbottens län åren 1931 och fram till sin död. Stellan övertog sin fars roll som ansvarig utgivare för Västerbottens Kuriren 1926.

EN RESEBERÄTTELSE AV STELLAN ROSÉN

   Jan Sandgren från Varberg har bidragit med en reseskildring, som han fått av Folkrörelsearkivet i Umeå, där Stellan Rosén  berättar om en resa från Umeå till Tärnafjällen som han gjorde tillsammans med sin far Gustav Rosén år 1919. Med på resan var även Stellans två bröder Staffan och Nils-Gustav samt fabrikör Öman. Resan gick med bil längs Vindelälven via Vindelgransele och Vormsele till Lycksele. Resan fortsatte sedan till Gunnarn och vidare upp längs Umeälven till Luspen (se generalstabskarta nedan!), som ännu inte fått namnet Storuman. Äventyret fortsatte längs sjön Storuman med ångbåten "Bröt-Anund" via Sandvik (Blaiken) upp till Slussfors som var slutstation för ångbåtstrafiken längs Umeälven. Resan fortsatte nu till fots och med båt längs Umeälven upp mot Umbukta och Vilasund och vidare in i Norge innan man vände och så småningom kom till Tärnaby.
 

Klicka på bilden till höger så kan du läsa hela reseskildringen i pdf-format! (Öppnas i nytt fönster!)

 

 

 

 

 

Nedan kan du se en del av en generalstabskarta från 1897 där vägsträckningen fram till Bröt-Anund vid Luspen är utmärkt. Som du kan se på kartan är det endast några få fastigheter som är utmärkta vid Luspen och Vallnäs. I Stensele däremot finns det betydligt fler. De gulmärkta odlingsbara åkrarna finns på kartan i Barsele, Stensele och på Luspholmen.
 


 

Generalstabskarta från 1897.  Inskickad av Svante Lindgren från Upplands Väsby.
 


© Storumansajten.se