Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Carl-Oskar Nilsson negativsamling / Doktor Sivertsen 1960

 

 


PROVINSIALLÄKARE I STORUMAN 1953-1958
FOTON TAGNA 1960
Uppdaterad 2018-03-10


Fotot är taget lördag den 22 oktober 1960!

Det är den 22 oktober 1960 och läkaren Paul Gerhard von Tangen Sivertsen (1905-1995) sitter vid sitt skrivbord i lägenheten ovanpå distriktsläkarmottagningen i Storuman. Han och hans fru Kirsten flyttade från Danmark till Sverige 1950. Han jobbade som läkare i Flen, Vänersborg och Porjus innan han tog anställning som läkare vid Stensele sjukstuga.
 
Red. amn; Det finns väldigt lite fakta och information att tillgå när det gäller doktor Sivertsens anställning som läkare i Stensele kommun. Dr. Torsten Suwe jobbade som provinsialläkare i kommunen 1949 till 1959, d.v.s. 6 år samtidigt med dr. Sivertsen. Dr. Gunnar Rydberg tog anställning och ersatte dr. Suwe som provinsialläkare 1959. Det verkar vara något som felar när man i en dansk krönika om familjen Von Tangen Sivertsen kan läsa att Paul Gerhard Sivertsen flyttade från Storuman till Danmark 1958 och det fakta att fotografen Carl-Oskar Nilsson tog bilder av Dr. Sivertsen i full tjänstgöring på Stensele sjukstuga 1960.
 


Fotot är taget lördag den 22 oktober 1960!

Här ser vi Gerhard Sivertsens fru Kirsten vid sitt skrivbord i lägenheten på dåvarande Lyckselevägen, nuvarande Blå Vägen 244.
 


Fotot är taget lördag den 22 oktober 1960!

Gerhard Sivertsen spelar på en flygel i sin bostad.
 


Fotot är taget måndag den 24 oktober 1960!

Detta foto är taget när dr. Sivertsen sitter på sitt kontor på sjukstugan i Stensele. Ordning och reda ser ut att vara ledordet på arbetsplatsen.
 


Uppdaterad 2018-03-10
Fotot är taget måndag den 24 oktober 1960!

I väntrummet sitter det mödrar med sina barn och väntar på sin tur att få komma in till läkare och sköterska. Det är förmodligen fler barn än normalt i väntrummet vilket gör att vi misstänker att denna måndag är en speciell dag för barn på sjukstugan. Nedan kan du se delförstoringar på fotot om du vill titta närmare på vilka som befinner sig i väntrummet.
Identifierade är Aline Abrahamsson med barnen Håkan och Gunnar samt Ann-Marie Mörtsell med barnen Lennart och Karin. (Se delförstoring 1)
 

DELFÖRSTORING 1               DELFÖRSTORING 2
 

En tidstypisk bild av sjukvården för dryga 50 år sedan. Det modernaste på mottagningen ser ut att vara telefonen bredvid sköterskan.
 

En fråga till er som vet en del om synundersökning: Har bokstäverna i ljuslådan, typ den som man ser på väggen bredvid fönstret, alltid haft samma bokstavskombinationer i förhållande till bokstavsstorleken eller har det ingen betydelse i vilken ordning bokstäverna ligger? Använder man den typen av synundersökning än i dag?
 

© Storumansajten.se