STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se

Du är här:


Uppdaterad 2022.09.18

Fotograf: Carl Oskar Nilsson



En vintervy mot de skolbyggnader som tidigare fanns i Storumans centrala delar. Den stora gula byggnaden närmast till vänster i bild är Folkskolan. Den byggdes 1932 i en tid då samhället växte och många barnfamiljer flyttade till Storuman. Den kom att kallas för Centralskolan och revs i slutet av 1970-talet för att ge plats åt den nya konsumaffären. Skolbyggnaden i bakgrunden är kommunala Realskolan (nuv. Luspengymnasiet) och byggnaden till höger är gymnastiksalen med tillhörande vaktmästarbostad.

Här ser du ett fotografi från 1932 när Folkskolan byggs.



Sparkstöttingar parkerade utanför HSB-huset på Blå Vägen 229. En del är märkta med namn, bl.a. CO Nilsson, C Lundin, Lycksell, S Edin och två som är svår att tyda.



Gamla posthuset på Järnvägsgatan.



Vy mot campingen, badsjön och luspviken. Fotot är taget från fastigheten där Carl-Oskar Nilsson hade sin butik och ateljé.



En liten flicka med hink och spade leker i badsjön en sommardag på 1960-talet.



Fiske i badsjön var ett populärt nöje under några år i slutet av 1960-talet. Här ser vi en dramatisk bild från en av de kvällar då turister och boende i kommunen prövade lyckan i den stora pölen. Det kostade en liten slant att fiska och för den slanten fick man maximalt dra upp tre av de regnbågar som planterats in för att locka turister till Storuman.



Campingen och badsjön en sommardag i slutet av 1960-talet.



En vy mot Skolgatan 1972. Lindströms Sport & Cykelaffär till höger på fotot. Den gula fastigheten byggde SJ upp 1928 som tjänstebostad åt baningenjören Martin Kilgren. Byggnaden kallades för "Gula Paviljongen" och även "Gula Kliniken". Den revs 1981 när Sune Sandin köpt tomten för att bygga sin nya ICA-butik som fick namnet ICA RENEN.
Lite kuriosa; Det står en röd-orange PV 544 årsmodell 1961 parkerad i förgrunden. Kolla in delförstoringen och texten nedan!


Redaktören kommenterar;
Reg.skylten BA67455 talar om att den rödfärgade PV´n rullat i Stockholms län. Och det kan jag intyga eftersom det är just denna PV som jag, Sören Hellqvist, och två vänner, Bengt "Sr" Andersson från Storuman och Sven Gustafsson från Stensele, satte oss i lördagen den 5 juni 1971 för färd mot jobb i Nynäshamn. Då var PV´n benvit till färgen (infälld bild!). Den var utrustad med en 3-växlad B16 motor utan fungerande hastighetsmätare. Bilen, som ursprungligen kom från Högland, Dorotea, köpte jag under min skoltid i Vilhelmina 1970. Våren 1972 målade jag om den för hand med "Alcro Köksfärg" inköpt på Domus i Nynäshamn. Den blev ju jättesnygg, röd-orange med svart huv. Men när mannen på bilbesiktningen undrade om det inte var dags att byta chassie runt motorn hade bilen rullat färdigt i min regi. Rosten hade gjort sitt under en saltmättad vinter i Stockholms län. Axel Lindström bytte in PV´n och jag fick en annan liten bil som i alla fall rullade i Storuman över sommaren.



Är det månne denna vy vi vill se vid badsjön alla somrar? Det var alltid skapligt med folk runt "Sveriges största swimmingpool" soliga sommardagar under 1960- och en bra bit i på 1970-talet.


Detta fotografi tog Carl-Oskar Nilsson på 1960-talet. Tallplantorna längs badsjövallen är inte mer än några decimeter höga. Det fanns fyra omklädningshytter runt badsjön, varav en syns på denna bild. De revs på 80-talet. Staketet till vänster runt fågeldammen togs bort när ankorna och de vingklippta knölsvanarna inte längre var kvar i kommunens ägo.



Norrländsk natur i svenska färger. Platsen är gamla Sorselevägen riktning mot järnvägsövergången på Materialvägen i Norra Industriområdet.



Zakrisgården" uppförd 1827. Storumans äldsta bevarade byggnad. Den ligger vi korsningen Blå Vägen ̶  Zackrisvägen och är k-märkt. Den fungerade som turistinformation på slutet av 1960-talet och några år framåt.


Så här såg byggnaden såg ut på tidigt 1900-tal. Åren 1903-1907 fungerade fastigheten som skolstation för Luspens första skolelever, fyra barn Andersson och tre barn Sahlman.  Första lärarinnan kom från Stensele och hette Sara Johansson.



En 70-talsvy från Höjdvägen mot Storumans Centrum.



Vägen ut mot Luspholmen. Fotot är taget på Storströmholmen i riktning mot Hjällholmen. Innan vägen byggdes var det en öppen strömfåra mellan öarna. Den kallades för "Torrströmmen".



Detta fotografi är taget från Sågnäset och vi ser Lillströmholmen på andra sidan hängbron. Där höll Umeälvens Flottningsförening till fram till dess att Umeälvens Vattenregleringsföretag (UVF) flyttade dit sin verksamhet i början av 1970-talet. Numera håller en fiskodling till på Lillströmholmen.



Konsumbutiken på Skolgatan i Storuman 1972. I samma byggnad fanns också Sparbanken och ett annex till Järnvägshotellet som man skymtar taket av bakom Konsumhuset. Det står en telefonkiosk i hörnet av torget.


Detta fotografi är från 2010 då telefonkiosken, som du även ser på bilden ovan, fortfarande stod kvar vid torget. Den togs bort något år senare.



Flottarbåten "Betty" ligger vid byggan på Lillströmholmen. Den är omgiven av mindre båtar som också användes i flottningen på Umeälven.


Här är en arsenal av båtar som Umeälvens Flottningsförening hade att tillgå på Lillströmholmen. Den större båten är flottarbåten "Betty" som fortfarande finns kvar i Storuman, om än i dåligt skick.


Tyvärr har den gamla flottarbåten blivit vandaliserad 2014 och ytterligare en gång under 2016. I stort sett allt som går att förstöra har krossats och slagits sönder där den låg uppdragen på land på Hjällholmen intill Hembygdsgården.


Sedan 2020 står Betty uppställd vid gamla Skogbruksskolan på Vallnäs. Det finns planer på att restaurera båten och göra den sjöduglig igen. Framtiden får utvisa om så blir fallet.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN