Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Carl-Oskar Nilsson negativsamling / Vyer från Storuman
Vy mot campingen, badsjön och uman. Fotot är taget från fastigheten där Carl-Oskar Nilsson hade sin butik och ateljé.
 
En liten flicka med hink och spade leker i badsjön en sommardag på 1960-talet.
 

Fiske i badsjön var ett populärt nöje under några år i slutet av 1960-talet. Här ser vi en dramatisk bild från en av de kvällar då turister och boende i kommunen prövade lyckan i den stora pölen. Det kostade en liten slant att fiska och för den slanten fick man maximalt dra upp tre av de regnbågar som planterats in för att locka turister till Storuman.
 

Campingen och badsjön en sommardag i slutet av 1960-talet.
 

En vy mot Skolgatan 1972. Lindströms Sport & Cykelaffär till höger på fotot. Den gula fastigheten byggde SJ upp 1928 som tjänstebostad åt baningenjören Martin Kilgren. Byggnaden kallades för "Gula Paviljongen" och även "Gula Kliniken". Den revs 1981 när Sune Sandin köpt tomten för att bygga sin nya ICA-butik som fick namnet ICA RENEN.
Lite kuriosa; Det står en röd-orange PV 544 årsmodell 1961 parkerad i förgrunden. Kolla in delförstoringen och texten nedan!
 

Reg.skylten BA67455 talar om att den rödfärgade PV´n rullat i Stockholms län. Och det kan redaktören intyga eftersom det är just denna PV som jag, Sören Hellqvist, och två vänner, Bengt "Sr" Andersson från Storuman och Sven Gustafsson från Stensele, satte oss i lördagen den 5 juni 1971 för färd mot jobb i Nynäshamn. Då var PV´n benvit till färgen (infälld bild!). Den var utrustad med en 3-växlad B16 motor utan fungerande hastighetsmätare. Bilen, som ursprungligen kom från Högland, Dorotea, köpte jag under min skoltid i Vilhelmina 1970. Våren 1972 målade jag om den för hand med "Alcro Köksfärg" på Domus i Nynäshamn. Den blev ju jättesnygg, röd-orange med svart huv. Men när mannen på bilbesiktningen undrade om det inte var dags att byta chassie runt motorn hade bilen rullat färdigt i min regi. Rosten hade gjort sitt under en saltmättad vinter i Stockholms län. Axel Lindström bytte in PV´n och jag fick en annan liten bil som i alla fall rullade i Storuman över sommaren.
 

Är det månne denna vy vi vill se badsjön till sommaren? Det var alltid skapligt med folk runt "Sveriges största swimmingpool" soliga sommardagar under 1960- och en bra bit i på 1970-talet.
 

Detta fotografi tog Carl-Oskar Nilsson på 1960-talet. Tallplantorna längs vallen är inte mer än några decimeter höga.
 
Norrländsk natur i svenska färger.
 

Storumans äldsta kvarvarande byggnad. Den ligger vi korsningen Blå Vägen  ̶  Zackrisvägen och är k-märkt. Den fungerade som turistinformation på slutet av 1960-talet och några år framåt.
HÄR ser du hur byggnaden såg ut på tidigt 1900-tal.
 

En vy från Höjdvägen mot Storumans Centrum.
 

Vägen ut mot Luspholmen. Fotot är taget på Storströmholmen i riktning mot Gällholmen. Innan vägen byggdes var det en öppen strömfåra mellan öarna. Den kallades för "Torrströmmen".
 

Detta fotografi är taget från Sågnäset och vi ser Lillströmholmen på andra sidan hängbron. Där höll Umeälvens Flottningsförening till fram till dess att Umeälvens Vattenregleringsföretag (UVF) flyttade dit sin verksamhet i början av 1970-talet. Numera håller en fiskodling till på Lillströmholmen.
 

Konsumbutiken på Skolgatan i Storuman 1972. I samma byggnad fanns också Sparbanken och ett annex till Järnvägshotellet som man skymtar taket av bakom Konsumhuset. Det står en telefonkiosk i hörnet av torget.


Bilden till höger är från 2010 då telefonkiosken fortfarande stod kvar vid torget. Den togs bort något år senare.
 

 

 Flottarbåten "Betty" ligger vid byggan på Lillströmholmen. Den är omgiven av mindre båtar som också användes i flottningen på Umeälven.
HÄR kan du se hur Betty såg ut 2013 där den låg uppdragen på Kåtaholmen.
 

Här är en arsenal av båtar som Umeälvens Flottningsförening hade att tillgå på Lillströmholmen. Den större båten är flottarbåten "Betty" som fortfarande finns kvar i Storuman, om än i dåligt skick. Tyvärr har den blivit vandaliserad 2014 och ytterligare en gång under 2016. I stort sett allt som går att förstöra har krossats och slagits sönder där den ligger uppdragen på land på Kåtaholmen intill Hembygdsgården.
 


© Storumansajten.se