Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Harald Eriksson negativsamling / 1965-1967 / Gamla telegrafen brinner

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Denna byggnad, som under många år inrymde Storumans Telegrafstation, byggdes någon gång under 1930-talet av byggmästaren P. Almrot. Fastigheten ägdes av Sven-Erik Johansson. Televerkets verksamhet flyttades 1963 till nya lokaler på Zackrisvägen.
 

1967 bestämdes det att byggnaden, som stod tom,  skulle rivas.
 

I boken STORUMAN FRÅN FÖRR, utgiven 2011 av Storumans Skrivargrupp, kan man läsa att brandkåren i Storuman fick till uppdrag att bränna ner fastigheten. Det gick tydligen inte riktigt som det var tänkt utan det blev diverse komplikationer.
 

Så här skriver Kurt Hamre:
 

En telefonstations öde

  När gamla telestationen skulle rivas, fick Storumans brandkår uppdraget. Beslutet var att huset skulle brännas ner som ett övningsobjekt. Till denna speciella brandövning hade brandchef Gunnar Reisek bjudit in Umeå kommuns vice brandchef Stig Örtberg. Brandmännen i Storuman var helt ovetandes om denna blivande övning.
  Övningen var så upplagd att telestationen skulle tändas på och vanligt brandlarm skulle ske. Räddning och släckning skulle utföras enligt inlärda rutiner för brandmännen. Larmet gick och brandmännen ryckte ut på branden. Första brandbilen som var klar för avfärd vägrade starta. Efter en kort överläggning kom man överens att sätta brandbilen i rullning från brandstationen på Rallargränd nerför backen mot Skolgatan. Då skulle nog motorn gå igång. Men icke alls. Nu blev goda råd dyra. Här var det storfrämmande från Umeå och något tabbe fick inte ske. Andra brandbilen kopplades framför och drog den strejkande mot brandplatsen. Nu startade äntligen brandbilen. Med snabbhet rullades brandslangar ut efter Järnvägsgatan fram till telestationen. Strålförarna var på plats och beredda. Vattnet drogs på och vattengjutningen av branden sattes igång - i två minuter, sedan sinade vattenströmmen helt. Någon hade glömt att tömma brandposten på grus och skräp innan man kopplade på brandposthuvud och vatten. Följden blev att gruset och sanden kom fram till strålrören och slammade igen dessa.
  Denna övning som skulle ske i högt tempo blev en flopp. Branden släcktes eller i alla fall hölls under rutinmässig kontroll tills huset var ett minne blott och brandmännen en lärdom rikare.

 


Här kopplar man på den andra brandbilen för att dra den strejkande fram till  brandplatsen.
 
Det blev en rejäl brasa som brandmännen inte kunde släcka.
 
Nyfikna började samlas runt den eldhärjade byggnaden.
 
Allt brandmännen kunde göra var att se till att branden inte fick fäste i något annat än själva byggnaden.
 
Som synes var det lite si och så med själva släckandet.
 
Här brinner det rejält. Byggnaden till höger, där Birgits Mode huserade, stod så pass långt ifrån att det inte var någon spridningsrisk.
 
Branden drog storpublik och få förstod att det egentligen skulle vara en brandövning. Nu blev det ett skarpt läge istället.
 
 

 

© Storumansajten.se
 

Tillbaka!