Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Harald Eriksson negativsamling / 1968-1969 / Arne Lindberg bygger nytt

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

 

Nynäs Petroleum 1968

Foto: Harald Eriksson

Ett av företagen som etablerade sig i den nybyggda fastigheten på Grusbacka industriområde var Nynäs Petroleum som på 1970- och 80-talet hade över 500 försäljningsställen. 1981 sålde företaget sina bensinstationer till Shell och lade samtidigt ned produktionen av bensin vid raffinaderiet i Nynäshamn.
 


Foto: Sören Hellqvist
Så här såg fastigheten ut 2010.
 

Foto: Harald Eriksson
Betjäning vid pumparna! Var det bättre förr måntro?
 
ALLE MAN TILL PUMPARNA!
 
Nynäs Petroleum nostalgi från 1960-talet troligtvis. Upplagd på YouTube av Bror Jansson.
 

Foto: Harald Eriksson
Dagarna innan portarna öppnades des 15 februari 1968 kunde man läsa följande i VK:

Storuman (VK)  I morgon öppnas portarna till den första industribyggnaden på Stensele kommuns nya industriområde Grusbacka i Storuman. AB Arne Lindbergs i Lycksele tar då den industri- och fabriksbyggnad i bruk som kostat 1,3 milj. kr. Förutom bilförsäljning och service skall även tillverkning av bl. a. lastbilsflak inledas och inom ett år beräknas arbetsstyrkan vara uppe i 20 - 25 man. I mars månad beräknar företaget sätta igång med ytterligare utbyggnad av anläggningen för 350.000 kronor. (Håde)

 

Foto: Harald Eriksson

Här är en bild tagen inne i fabrikshallen där lastbilsflak kommer att tillverkas. Från vänster: Byggmästare Ingvar Johansson, Skellefteå, målarmästare Lennart Berg (bakom) och ingenjör Birger Nilsson, Lycksele, kamrer B. Hedin, Skellefteå, direktör Arne Lindberg och byggmästare Runo Nygren, Lycksele.
 


Foto: Harald Eriksson

Storuman (VK)  Grovt grus på industriområdet Grusbacka i Storuman tyckte från vänster verkmästare Gunnar Arvius, Glommersträsk, byggmästare Ingvar Johansson, Skellefteå, direktör Arne Lindberg, Lycksele, ingenjör Yngve Cigén och kamrer Bo Lindblad, Storuman, samt byggmästare Runo Nygren, Lycksele, när de tittade på området för direktör Lindbergs påbörjade verkstads- och fabriksanläggning.

 

Foto: Harald Eriksson

En ganska vanlig syn förr i tiden var när, som i detta fall, det skulle skrivas om ett nybygge i pressen och fotografen ville porträttera en del av de som var ansvariga för bygget . . . då åkte slipsen och kavajen/rocken på. Och för att symbolisera det grova gruset plockade man fram en rejäl stenbumling. Det var kanske ingen humor i bilden 1968 men idag 45 år senare drar man lite på mungipan :)

 
I maj 1967 hade man börjat planera och gräva för den nya industribyggnaden på Grusbackaområdet. Så här skriver VK´s reporter Harald Eriksson i maj 1967:

Storuman (VK)  Före årsskiftet kommer motorfirman Arne Lindbergs, Lycksele, nya verkstads- och fabriksanläggning i Storuman att vara inflyttningsklar. Byggnaden, som är projekterad till 1,5 milj. kr, kommer att stå med kortsidan mot riksvägen med entréfasaden som blickfång för trafikanterna västerut.© Storumansajten.se
 

Tillbaka!