STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

I STORUMAN


I slutet av 1960-talet fanns det fyra bensinmackar i Storuman. Texaco (f.d. Caltex) och Shell vid korsningen Blå Vägen/Stenselevägen, BP på Vallnäs vid Bil-Safo (nuv. Röbrofortet) och Esso vid Blå Vägen korsningen Gustaf Roséns Väg på Vallnäs. Ytterligare en mack hade öppnat sin pumpar 1968 och det var Nynäs som etablerade sig vid "Grusbacka" nere vid Storhälla idrottsplats. Året efter, d.v.s. 1969, öppnade OK sin nya station i Storuman vid korsningen Blå Vägen/Timotejvägen. På fotot ser vi en av mackens anställda Alf Brännström med kollegor bakom honom. Det hölls ett tal av någon som vi ännu inte vet namnet på. Ivar Alm med solglasögon väntar på att få klippa bandet och förklara macken invigd.


Längst till vänster står det en liten grabb och en herre med filmkamera. Kan det möjligtvis vara Thomas Karlsson och hans pappa Brynof?


Här får Ivar Alm assistans av en annan OK-anställd när bandet klipps. Alf Brännström står i bakgrunden och ser nöjd ut. Den observante ser i skyltfönstret att man gör reklam för en ny stereoanläggning lämplig att montera in i bilen. "Bila med bandade toner" var en slogan för den klassiska Stereo-8 bandspelaren som lanserades 1964 och fanns kvar på marknaden i Sverige fram till mitten av 1970-talet då den avsevärt mindre kompaktkassetten tog över marknaden.Här har Alf Brännström något på gång för den yngre publiken. Intresset verkar vara stort.


Här vankas det något intressant . . .


. . .  vadå?


Blommor till Hilmar Lundgren, målarmästare från Storuman. Han var förmodligen den som premiärtankade på macken denna invigningsdag.


OK/Q8 Bensinstation som den såg ut sommaren 2012.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN