Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Harald Eriksson negativsamling / 1968-1969 / Invigning av OK

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

I STORUMAN
Uppdaterad 2018-03-06

I slutet av 1960-talet fanns det fyra bensinmackar i Storuman. Texaco (f.d. Caltex) och Shell vid korsningen Blå Vägen/Stenselevägen, BP på Vallnäs vid Bil-Safo (nuv. Röbrofortet) och Esso vid Blå Vägen korsningen Gustaf Roséns Väg på Vallnäs. Ytterligare en mack hade öppnat sin pumpar 1968 och det var Nynäs som etablerade sig vid "Grusbacka" nere vid Storhälla idrottsplats. Året efter, d.v.s. 1969, öppnade OK sin nya station i Storuman vid korsningen Blå Vägen/Timotejvägen. På fotot ser vi en av mackens anställda Alf Brännström med kollegor bakom honom. Det hölls ett tal av någon som vi ännu inte vet namnet på. Ivar Alm med solglasögon väntar på att få klippa bandet och förklara macken invigd.
 

Längst till vänster står det en liten grabb och en herre med filmkamera. Kan det möjligtvis vara Thomas Karlsson och hans pappa Brynof?
 

Här får Ivar Alm assistans av en annan OK-anställd när bandet klipps. Alf Brännström står i bakgrunden och ser nöjd ut. Den observante ser i skyltfönstret att man gör reklam för en ny stereoanläggning lämplig att montera in i bilen. "Bila med bandade toner" var en slogan för den klassiska "Stereo-8" bandspelaren som lanserades 1964 och fanns kvar på marknaden i Sverige fram till mitten av 1970-talet då den avsevärt mindre kompaktkassetten tog över marknaden.
 


 
 

tisdagen 29 april 1969

Storuman  har   fått   en  modern  OK-anläggning
  Storuman (VK) Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Det gamla slitna påståendet gäller för den nya bilvårdsanläggning OK Västerbotten öppnat i Storuman. Tio års planeringstid har inte bara lett till en central placering utan också en högmodern och estetiskt tilltalande anläggning. Totalt har föreningen investerat 650.000 kronor i anläggningen.


   Ansvariga för OK:s nya bilvårdsanläggning i Storuman är från vänster ingenjörerna Evert Danielsson, Christer Olsson, Storuman, Rune Berglund, Stensele, Byggmästare Bengt Carlsson, Umeå, ingenjör Åke Sundelin, Stockholm och föreståndare Kaj Berglund, Storuman.

  Med travestering på devisen "att kyrkan skall ligga mitt i byn", poängterade ordföranden i Stensele kommunalfullmäktige förste rektor Ivar Alm, anläggningens centrala belägenhet i samhället. Redan 1959 började föreningsledningen sonderingarna om markförvärv i Storuman, men först under senaste år har tomtfrågan kunnat lösas. Sedan oktober månad har den nya anläggningen byggts upp med K/B Bengt Carlsson & Co, Umeå, som huvudentreprenör. Man har fått en anläggning om 1.240 kubikmeters  byggnadsvolym och 310 kvadratmeter. Byggnadsstommen består av stål och trä med en fasadbeklädnad av vit kalksandsten samt ljusgrå eternit.

 

   Förutom butik och service-hallar rymmer den nya anläggningen även "gör-det-själv" -hallar på 56 kvadratmeter. Två kund-toaletter finns med entré utifrån. Tankavdelningen är av självbetjäningstyp, med sju pumpar och en autotank eller s k sedelautomat. De sju jordcisternerna vid anläggningen är försedda med vaccumskydd, som ger både ljus- och ljud-larm inne i stationen om någon cisternläcka skulle uppstå. Föreståndare vid anläggningen är Kaj Berglund, tidigare verksam i Sörböle, Skellefteå och som i inledningsskedet får två anställda till hjälp. En stationsstyrka som OK:s distriktsledning hoppas snart skall visa sig vara för liten.
                                                                                                       H å d e
 

 

 

 
Här har Alf Brännström något på gång för den yngre publiken. Intresset verkar vara stort.
 
Här vankas det något intressant . . .
 
. . .  vadå?
 

Blommor till Hilmar Lundgren, målarmästare från Storuman. Han var förmodligen den som premiärtankade på macken denna invigningsdag.
 

OK/Q8 Bensinstation som den såg ut sommaren 2012.
 

© Storumansajten.se