STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNTips till dig som använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

Du är här:

ETT BESÖK 1973

Uppdaterad 2024-02-13


(Fotot är i original svartvitt!)

Området vid och runt Blaiksjön på Blaikfjället exploaterades under åren 1973 - 1979 då elmarknaden fortfarande var reglerad. Tanken var att man skulle bygga ett pumpkraftverk där man pumpade upp vatten från Stor-Juktan till Blaiksjön för att sedan låta det forsa ner genom turbiner och vidare i tunnlar ut till Storumansjön i Umeälven. Detta pumpkraftverk stod färdigt för att tas i bruk 1979. I samband med att elmarknaden avreglerades 1996 ansåg Vattenfall att man inte behövde denna extra energi från Juktan längre. Pumpkraftverket konverterades då om till ett vanligt kraftverk, d.v.s. man lät vattnet gå direkt från Stor-Juktan via turbinen och vidare ut i Storumansjön. Möjligheten att konvertera tillbaks fanns kvar under några år om energibehovet skulle öka, men enligt uppgift finns inte denna möjlighet längre.

13/2 2024 Red. kommentar; Den prismässiga osäkerhet som uppstått i den svenska elmarknaden sedan hösten 2022 har gjort att Svenska Vattenfall AB under 2023 har börjat se över möjligheten att åter ta Juktans Pumpkraftverk i bruk. Inga beslut finns ännu på bordet.JUKTANS PUMPKRAFTVERK - SE OCH LÄS MER!


Tre herrar vid ett båthus vid Blaiksjön. Från vänster ser vi Alrik Johansson (1) och bredvid honom Jörgen Johansson (2) som jobbade som kronjägare inom Sorsele revir. Båda härstammar från Gunnarn. Mannen till höger med kameran och ryggsäcken är Gunder Hansson (3) som bor i Joesjö.


Några passade på att fiska i denna en gång i tiden så fina rödingsjön. Huruvida Blaiksjön har något större rödingbestånd idag vet vi inte, men vi tar tacksamt emot tips i den frågan. Damen i mitten heter Marie Hansson. Vilka är det övriga två?

Red.anm.; Efter att ha pratat med några som vet hur det är ställt med fisketillgången i Blaiksjön kan vi slå fast att sjön är så pass "miljöförstörd" att det inte finns någon förutsättning för att ett fiskebestånd kan överleva i detta vattten.


(Fotot är i original svartvitt!)

Frågan om det blev någon fiskfångst för Gunder Hansson (1) och de andra som fiskade låter vi vara obesvarad. Det finns fiskeberättelser från förr där det berättas om skidturer vintertid upp till Blaiksjön där det pimplades upp skapliga fångster av kilosrödingar. Även sommartid fiskades det, oftast från båt. En äldre herre, som inte är i livet längre, berättade om några sommardagar med båt på sjön när han och en kamrat fiskade med utterlina. Nu ska man väl inte tro på allt som berättas, men enligt honom hade de stora problem att bära hem all fisk de fått. - Hä va tungt! sa han.

(Fotot är i original svartvitt!)

Samtidigt med besöket höll man på med förberedande grävningar och schaktningar inför bygget av Juktans kraftverk.


Killen till vänster, som vi inte vet namnet på, ser ut att fiska med ett egentillverkat metspö av björk eller så grillar han korv med en rejäl korvpinne. Han till höger, som vi inte heller vet namnet på, kör grävmaskinen som du ser på bilderna ovan.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN