STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNDu är här:

Uppdaterad 2021-08-16


Det s.k. "Åströmska huset" flyttades i ett stycke från ursprungsområdet Röbro till Timotejvägen i Storuman. Året är 1973.

Fotot är i original svartvitt!

"Åströmska huset" på Nygatan 12 vid Röbro i Storuman. Varför den i folkmun kallades för "Åströmska" torde bero på att familjen Åström bodde där. Fastigheten bestod av två lägenheter vilket gjorde att även andra familjer bodde där till och från. Gösta Bäcklund från Sorsele, som tog över Storumans Tryckeri efter Bror Hansson, bodde ett tag på nedervåningen med sin familj.


Fastigheten hade köpts in av Storumans kommun. Anledningen var att den skulle rivas för att ge plats åt den nya Parkskolan som var planerad att byggas på denna plats. Gunnar Lindström köpte fastigheten av kommunen för en symbolisk summa pengar och gav åkeriägaren John Hopstadius i uppdrag att flytta den i ett stycke till den nya adressen Timotejvägen 35 i Storuman. Intresset för denna flytt var stor och folk samlades runt arbetsplatsen för att se när huset skulle lyftas upp från grunden.


Rejäla balkar, vajrar och domkrafter gjorde tillsammans med mankraft det möjligt att lyfta och flytta det stora huset från sin grund.


Här är hela fastigheten upplyft från grunden.


Fotot är i original svartvitt!

Bland de nyfikna åskådarna ser en ut att vara Leif "Puma" Steinvall, här i samspråk med vänner.


Då återstår det att backa in det 16-hjuliga släpet under balkarna och se till att ekipaget inte väger över åt något håll utan har perfekt balans.


Så här såg det ut på platsen när huset hade lastats och flyttats från Röbro. Parkskolans paviljonger, som varit provisoriska i dryga 20 år, väntar på att rivas när det nya bygget startar inom kort. Fastigheten som syns till vänster fotot ägdes av ett skogsbolag och det revs några år efter det att Parkskolans paviljonger hade monterats ned.


Här är flyttlasset på Blå Vägen i höjd med OK.


Hopstadius Åkeri står det på lastbilsdörren. Det är kanske John Hopstadius själv som sitter vid ratten. En 90-graders sväng in på Timotejvägen är på gång.


Det gäller att allt är i perfekt balans innan svängen påbörjas.


Man valde nog denna infart till Timotejvägen på grund av att den andra infarten längre upp på Blå Vägen var smalare och svårare att komma runt i med hela ekipaget.


Efter flytten hamnade "Åströmska huset" på Timotejvägen 35 på Vallnäs.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN