STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNTips till dig som använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

Du är här:

Uppdaterad 2018.11.21


Detta fotografi är taget av Harald Eriksson. En man räknar sedlar och någon form av försändelse ligger på bordet. Vi misstänker att det handlar om ett litet postkontor i kommunen.
KÄNNER DU TILL NÅGOT OM DETTA FOTOGRAFI OCH KAN BERÄTTA MER ÄR DU VÄLKOMMEN ATT HÖRA AV DIG TILL REDAKTIONEN.


●  (1/11 2018) - Nu har vi fått information av Bengt-Ove Åström att fotot är taget på det lokala postkontoret i Åskilje i september 1973. Anledningen till att VK´s lokalreporter Harald Eriksson var på plats var det faktum att kontoret skulle läggas ned den 29 samma månad. Från vänster på fotot ser vi:

1. Seth Mattsson, föreståndare för postkontoret i Åskilje.
2. Arvid Holmgren, Balstaberg
3. Uddo Bjuhr, Pausele
4. Karl-Gustaf Sundkvist, Åskilje
5. Anders Renman, Åskilje. Han var föreståndare på Konsum i Åskilje och var den som drog igång bingoverksamheten i byn på 60-talet.


(Foto från en auktion på Tradera)

Wilhelm Folke, f.d. Åskiljebo, numera boende i Huddinge, skriver några rader till Bengt-Ove angående postkontoret i Åskilje:


Hej Bengt Ove!
Sista dagen kommer jag inte ihåg. Posten var centrumet i byn backen upp från station. Ansvarig för den var Sara Mattsson, sonen Seth hjälpte till. Postkontoret låg en trappa upp. Även tidningarna kom med tåget som hade en vagn med avdelning för en postiljon som sorterade posten som postombuden lämnade in till posten. Det var Seths uppgift att passa tågen. Telefonväxeln med en telefonkur låg på bottenvåningen, den var Gerda bas för. Gerda och Seth var syskon. Sara var deras mamma. Sara var byns allt i allo. När ett barn kom till världen och när någon lämnade denna jord så var det Sara som var först till hands. Det var krigstider och med det följde ransonering på livsmedel och en del kläder. Utdelningen av ransoneringskorten skötte Saras make Karl Mattson om. När det var dags att få nya kort så knackade man på köksdörren innan man steg in, sa sitt ärende, blev hänvisad till kammaren. Alla hade fått ett stamkort som skulle användas vid detta tillfälle. Det hade annonserats i pressen vilket ruta som skulle användas. Här i kammaren fick man sina kort nu. Visst var detta hus centrumet i byn.
//Wilhelm Folke.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN