Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Klassfoton / Realskolan Index / Realklassen 1949-1953

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Realklassen 1949 - 1953

   Klasserna 14,  24 och 34 Läsåret 1949/50
 


(Fotografen är okänd!)

En unik bild där alla klasser som var inskrivna på Högre Allmänna Folkskolan (det som några år senare skulle kallas realskola) är med på samma fotografi. Fotot inlämnat av Bo-Arne Torger, Luspholmen. Av 79 elever är 30 hittills identifierade. Lärarna är Sune Ongman (14) och Helge Smedjegård (17).

——————————————

  Klass 24 Läsåret 1950/51 - Klassfoto saknas

——————————————

  Klass 34 Läsåret 1951/52 - Klassfoto saknas

——————————————

  Klass 44 Läsåret 1952/53


(Fotografen är okänd!)

Här har klass 44 samlats på skolgården en vårdag 1953. Samtliga elever är namngivna. Fotot är inlämnat av Birgitta Johansson (Berglund), Gävle. 

——————————————

Övriga bilder från klassen


(Fotografen är okänd!)

Flickan till höger på bild är Birgitta Berglund (gift Johansson). Hon är dotter till Isak och Linnéa Berglund som bodde i Norrberg. Killen till vänster heter Börje Östman.

——————————————

   Fler bilder från realexamen 1953


Foto: Gunnar Lundqvist, Storuman

Dessa elever började på Högre Allmänna Folkskolan 1949 och tog Realen 1953 i Storuman. Lastbilen till höger i bild har en logga på dörren där det står "HUS OCH VÄGAR". Förmodligen en lokal entreprenör eftersom åkaren ställde upp och körde realisterna runt i samhället efter mottagandet på skolgården.

——————————————


Foto: Gunnar Lundqvist, Storuman

Här står Ingvar Rönnholm, som kommer från en liten by mellan Skarvsjöby och Pauträsk, och gläds över att han har klarat av sin examen. Det där med "Stenvalls klorofyllblåsa" får kanske sin förklaring när rätt person ser denna bild.
 


Foto: Gunnar Lundqvist, Storuman

Här passerar lastbilen järnvägshusen på Skolgatan. En hel del ungdomar ser ut att ha kul i åskådarföljet. Kolla in skyltarna och se om du kan hitta någon ledtråd till vilka elever som åsyftas.
 


Foto: Gunnar Lundqvist, Storuman

Damen med realmössan mitt i bild torde vara centrumgestalten för fotografen. I höger bildkant ser du en del av stegen som sitter uppe på lastbilen som du ser på bilden ovan.
 


Foto: Gunnar Lundqvist, Storuman

Killen till vänster heter Per-Olof "Putte"  Abrahamsson. Hans kompis till höger är förmodligen Rolf Ejvinsson.
"Putte" och en kompis till honom, vilket kan vara Rolf ovan, hörde till  Storumans "skinnknuttar" på 1950-talet. Den som kunde köra fortast i "Bränngropskurvan" var, om ryktet förtäljer rätt, Rolf Ejvinsson. Bränngropskurvan  låg efter vägen mot Stensele, vid Sandbergs Bilverkstad, strax öster om nuvarande utfart mot Vilhelmina. Där är det nu cykelväg. Då var det grusväg!
 


Foto: Gunnar Lundqvist, Storuman

 Stefan Säreland, Umeå, hörde av sig och berättade att killen till vänster på bilden ovan heter Ingvar Rönnholm, Storuman. Självklart har vi tagit kontakt med Ingvar och han har lovat komma igen med mer information så småningom.
 

Hör av dig om du har kännedom om någon av personerna på någon av bilderna ovan!

 
© Storumansajten.se