Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Klassfoton / Realskolan Index / Realklassen 1957-1961

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Realklasserna 1957 - 1961
4-årig linje
Uppdaterad 2018-08-17

Klass 14A Läsåret 1957/58 Klassbild saknas!

————————————————————————————

Klass 14B Läsåret 1957/58

Foto: Janses foto

Björn Fredlund, boende i Hagfors, har bidragit med hela klasserien av skolfoton från sin klass på realskolan i Storuman. Han skrevs in som elev 536  den 26 augusti 1957. Klassföreståndare för B-klassen var enligt skolkatalogen Margareta Olsson men på detta skolfoto ser vi musikläraren Hjalmar Wallin stående längst ut till höger. Det är möjligt att Hjalmar tog över rollen som klassföreståndare någon gång under första läsåret.
Klassen bestod enligt klasslistan av 15 pojkar och 16 flickor d.v.s. 31 elever. På fotot finns 29 elever. Saknas gör Monica Norman, Juktån och Bo Hermansson, Vinlidsberg. Övriga är identifierade.

————————————————————————————

Klass 24A Läsåret 1958/59 Klassbild saknas!

————————————————————————————

Klass 24B Läsåret 1958/59

Fotografen är okänd!

Björn Fredlunds andra inskickade klassfoto är taget i klassisk stil utanför entrén på realskolan. Omväxlande lågskor och stövlar samt rejäla ytterkläder tyder på att fotografiet togs sen höst 1958 eller kanske rent av våren 1959. Klassföreståndare detta läsår var enligt skolkatalogen Hjalmar Wallin. Samtliga elever är identifierade.

————————————————————————————

  Klass 34A Läsåret 1959/60

Klassföreståndare Carl-Axel Nordenberg

Fotografen är okänd!

Här sitter en klass samlad i biologisalen på realskolan. Stig Kolbäck (nr. 2 från vänster i bakre raden) har skickat in detta foto och har dessutom namngett alla sina klasskamrater. Ämnesläraren som sitter i mitten i främre raden kallades av eleverna för "Galento", men vad hette han egentligen?
 
Anita Edström Högdahl, som själv tog realen i Storuman 1958, har hört av sig angående ämnesläraren "Galento" och berättar följande:

 
Hej!
Den lärare som efterfrågas under "Nytt" och kallades "Galento", måste vara den kollega jag hade på Lövångers realskolan 1963-65. Han hette Börje Gustavsson och undervisade i SO-ämnen. Hans syster Ylva blev senare präst i Tärnaby. Han var en stor personlighet och i Lövånger kallades han för "Knubben".

————————————————————————————

  Klass 34B Läsåret 1959/60

Fotografen är okänd!

Här ser vi klassföreståndare Hjalmar Wallin omgiven av sina elever i tredje årskurs. Samtliga elever är identifierade. Vid fototillfället saknades Ingrid Smedman.

————————————————————————————

  Klass 44A Läsåret 1960/61 Klassbild saknas!

————————————————————————————

  Klass 44B Läsåret 1960/61

Fotograf: C-O Nilsson

Detta foto som Björn Fredlund skickat in till Storumansajten finns i en serie klassfoton som Carl-Oskar Nilsson på Nilssons Foto i Storuman märkt med 12 oktober 1960. Fotot är därmed sannolikt taget i oktober 1960. Enligt skolkatalogen var Erland Flemming klassföreståndare för denna avslutningsklass. En annan lärare är dock med på detta klassfoto. Vi har inte några elever identifierade ännu men med din hjälp lär vi få in namnförslag inom kort. Lustigt nog finns det en flicka mer på fotot än vad som finns i klasslistan. Det blir en nöt att knäcka för den som känner sig manad. Här har vi inte lyckats pricka in alla namn på rätt ansikte.

  (21/11) Nu börjar det ramla in mejl med namnförslag på samtliga klasskort. Bo Önell, Skarvsjöby, har tillsammans med ett flertal andra namngivit så gott som samtliga klasskamrater. Bra gjort!
  (22/11) En uppmärksam sajtbesökare har med hjälp av enkel logik namngivit de två flickor vars namn saknades i 24 resp. 34. Bra, nu är samtliga elever identifierade utom på 44B´s klasskort.
  (24/11) Torbjörn Lindberg, Långsjöby, har identifierat en handfull elever i 44B. Det återstår 12 elever och en lärare att namnge.
  (4/12) Björn Fredlund, Hagfors, har kollat igenom sitt foto av 44B och namngivit ytterligare 8 av sina klasskamrater. Tack! Nu återstår det 4 elever att namnge.
  (18/12) Bo Öhnell har nu kompletterat med namn på de fyra elever som saknade namn. Läraren är fil.mag. Wolfgang Elster som var lärare i engelska och tyska, skriver Bo Öhnell i ett mejl till Storumansajten.se.
 


 

  Examensfoto klasserna 44A - 44B - 3Våren 1961

Fotograf: C-O Nilsson, Storuman

Här bjuder vi på ett examenskort där alla avslutningsklasser på Storumans Realskola från vårterminen 1961 är samlade framför entrén. Fotot har vi fått låna av Björn Fredlund som gick i klass 4.4B. Klassföreståndare för dessa klasser var Carl-Axel Nordenberg (44A), Erland Flemming (44B) och Lennart Hansson (33). För att underlätta identifiering har vi gjort delförstoringar nedan.
Till att börja med är det lite skralt med identifieringar men med din hjälp räknar vi med att namnge de flesta så småningom. In alles är det 53 elever med på detta klasskort.
  (18/12) Bo Öhnell har nu kommit in med namn på samtliga realister på delförstoringarna nedan. Helt suveränt. Vi tackar och bockar!
 

  Delförstoring 1

Delförstoring 2NYTT!

Realexamen i Storuman

Tre elever gick på lördagen upp i realexamen i Storuman, och alla klarade den grå mössan. Gratulerande anhöriga, med blommor och presenter, bringade de nybakade sin hyllningar på sedvanligt sätt. Den lyckliga trion, som ses på bilden, var Bertil Israelsson, Ingrid Smedman och Sonja Jonsson.

(Klipp ur Västerbottens Kuriren, Storuman)

Red.anm.; Detta klipp var infört i VK den 17 december 1961. Det kan möjligtvis vara så att dessa tre elever gick om sista terminen. De är inte med på examensfotografierna ovan.

 
NYTT!
Ingrid Smedman i en glädjeyttring efter att ha klarat proven och fått sin realmössa.
 
NYTT!
Nära och kära uppvaktade realisterna i korridoren på realskolan.
 
NYTT!
Eleverna Ingrid Smedman, Sonja Jonsson och Bertil Israelsson får ett sista tack av rektor Selfrid Gardfall.
 

 
© Storumansajten.se