Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Samedemonstration i Stockholm


SAMEDEMONSTRATION I STOCKHOLM
Artikel och foton av Lars Lönnback


Samer demonstrerade i Stockholm mot minerallagen och gruvboomen.
Krävde att rennäringens behov godkänns och skyddas under valåret 2014.

   I en stor demonstration på Stockholms gator idag den 18 maj krävde Sameföreningen i Stockholm tillsammans med miljökämpar från hela Sverige att det växande utnyttjandet av våra mineraltillgångar skall minska och den s k gruvboomen. Medlemmar av Sameföreningen i Stockholm tågade efter tal och jojksång under egna flaggor och banderoller från Sergels torg till Norra Bantorget tillsammans med Fältbiologernas många underavdelningar.
   Efter vandringen gjorde flera talare inlägg. Ordföranden i Sametinget Stefan Mikaelsson krävde att rennäringen, grunden för samernas identitet och kultur, skall skyddas. Inför EU-valet den 25 maj krävde han att ursprungsfolkens rättigheter i hela Arktis skall upprätthållas och varnade för att om klimat-politiken inte förbättras kan samernas levnadsvillkor allvarligt försämras.
   Göran Greider krävde att Sveriges minerallagstiftning, den kanske liberalast i hela världen, måste ändras. Vi kan inte stoppa gruvdrift, men plundringen av våra mineraltillgångar som enbart gynnar gruvbolagen måste bättre regleras i en ny lag. Både socialdemokrater och fackliga Metall har tillåtit detta ske.

Lars Lönnback, Stockholm den 18 maj 2014
 

Marie Persson från Tärnamo protesterade mot den planerade gruvan i Rönnbäck.
 

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson talade.
 

Demonstration på Sergels Torg i Stockholm.
 


© Storumansajten.se
 

Tillbaka!