STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Uppdaterad 2022-05-06


Barnkolonin SOMMARSOL i Skarvsjöby

Barnkolonin SOMMARSOL i Skarvsjöby var ett populärt sommarinslag för barn och ungdomar i Stensele kommun. Kolonin startades som ideell föreningsverksamhet 1937. Initiativtagare var Knut Fällstam från Skarvsjöby. Startkapitalet fick föreningen genom insamling hos byborna samt bidrag från "Solstickan" och "Första-maj blomman".
1961 övertogs kolonin av Stensele kommun och föreningen upplöstes. Vid ett flertal tillfällen var det tal om att flytta verksamheten till Norrberg eller Ankarsund men det verkställdes aldrig.
Kolonin hade verksamhet i kommunal regi varje sommar under hela 1960-talet och en stor del av 1970-talet. Den var belägen i Skarvsjöbys södra del längs Vilhelminavägen (nuvarande E45) och nära Skarvsjön. Fastigheten finns kvar än idag på samma plats och fungerar som bostad.FOTON FRÅN 1972

15. Kerstin Hellström   16. Mikael Hellström   20. Örjan Bjärnbo


Här är ett gäng barn som tillbringade några veckor på kolonin i Skarvsjöby sommaren 1972. Via facebook har vi fått härliga bildkommentarer.

3. Mikael Hellström   13. Örjan Bjärnbo   14. Kjell-Åke FredrikssonFOTON FRÅN 1970

Fem trädklättrare i en tall som tydligen också har blivit byggarbetsplats.

Bert-Åke Granberg (3) som klättrar längst upp till vänster i bild har hört av sig och berättar:

- Från början var vi barn på kolonin 7 veckor under sommarlovet. Men efter nå´t år delades vi upp i 2 grupper och fick vara där 4 veckor vardera. Varje lördag fick vi tillåtelse att gå till kiosken i Skarvsjöby och handla, d.v.s. om föräldrarna hade lämnat godispengar. Den som hade varit odygdig under veckan fick stå över godisköpet. Jag fick inte köpa godis på hela sommaren när jag var där så alla pengarna fanns kvar när jag åkte hem.

Bert-Åke berättar vidare:

- Vi hade även simskola under kolonitiden. Barbro Lindström var simlärare där några år. Jag tyckte vattnet var så kallt att jag inte lärde mig simma förrän jag fick vara i badhuset i Storuman när jag gick i 7:e klass. Barbro brukar påminna mig om att sommaren var slut innan jag hade blött mig.

Christian Stistrup (1) har hittat sig själv i trädet på några bilder och berättar:

- Har inte många minnen från den tiden. Det jag kommer ihåg var en gång när vi skulle bada och jag sprang upp på verandan, som syns på den översta bilden, och skulle slänga av mig min träskor vilket slutade med att en av träskorna åkte rakt genom en av rutorna.  Annars har jag inga tydliga minnesbilder men jag vill minnas att det var roligt där.

Många av oss lär nicka igenkännande när vi ser vilken aktivitet barnen håller på med!


Ett paket cornflakes kunde innebära en rolig bild av Fred Flinta som fick agera sköld när kriget bland träden drog igång.

En inte alltför kvalificerad gissning är att Ivanhoe kan vara förebild för dessa stridande grabbar.


FOTON FRÅN 1969

Några av de som är med på fotot är: Siv Stenman (1), Kerstin Larsson (6), Irma Granberg (7), Nils-Gunnar Grönlund (8)samt bröderna Hans Forsberg (9), Bert-Åke Granberg (11), Jens Forsberg (12) och Christian Stistrup (13.


Ytterligare ett foto på kollogänget sommaren 1969.


1. Kerstin Larsson   4. Hans Forsberg   5. Jens Forsberg   6. Nils-Gunnar Grönlund   7. Bert-Åke Granberg   8. Christian StistrupFOTO FRÅN 1968

Det är sommar 1968 och det är mete på gång. En abborre har man lyckats få upp. Fotot är i original svartvitt.


FOTON FRÅN 1966

Vårvintern 1966 var det dags att rusta upp barnkolonibyggnaden. Här ser vi fyra än så länge oidentifierade herrar som hade ansvar för ombyggnationen.FOTON FRÅN 1965


Det är sommar 1965 och några barn på kollot ser ut att baka chokladbollar eller något annat gott.Här sitter 19 barn och 3 vuxna nere vid bryggan och tittar upp mot fotografen.
Morgonritualen var säkerligen en viktig bit i kolloverksamheten.


Dessa två flickor har ingen aning om att det tärningsspel de spelar är en av föregångarna till dagens playstation.


Fotot är i original svartvitt!

Ett härligt foto från sommaren 1965. Fotot är i original svartvitt. Känner du igen flickorna?FOTON FRÅN 1964

En mysig stund vid öppna spisen är inte fel. Sittande närmast elden ser vi föreståndaren Chatrine Åström från Åskilje. Birgitta Forsberg (4), Monica Forsberg (7) och Marie-Louise Stenman (11) är några av barnen som namngivits.


En fight på altanen!


FOTON FRÅN 1961


Det här är de äldsta foton vi har från koloniverksamheten i Skarvsjöby. Det är sommaren 1961 och det är gungning på agendan.


Vid frukostbordet!


Samling framför kolonibyggnaden. Det är 19 barn och 4 personal på fotot.


Barnen på fotot är i de flesta fall 50-talister och på väg att bli pensionärer idag.


Dessa grabbar håller på att tillverka något . . .  kan det vara en slangbella?


Ibland är det skönt med lite extra service vid frukostbordet.


Gröt är gott men svårt att äta med gaffel!


Vem minns inte den klassiska gungbrädan!

Känner du igen barn och personal på fotografierna? Har du själv någon erfarenhet av barnkollot i Skarvsjöby? Var du kanske där som barn eller gjorde du ett besök som förälder?

Hör av dig och berätta!

Gunnar Helgesson från Åsbro i Närke har hört av sig till Storumansajten.se. Han är bördig från Stensele kommun och berättar här en händelse från 1946 när han tillbringade några sommarveckor på barnkolonin "Sommarsol" i Skarvsjöby:
År 1946 fick jag vara på barnkolonin i Skarvsjöby. Vi bodde i Barsele och mamma Fanny Krantz (hetter Rönnholm som flicka) hade med sig min enäggstvilling Gösta som skulle hälsa på mig för första gången. Mamma berättade för Gösta var kolonin låg så han sprang i förväg. När han kom fram till kolonin fanns varken personal eller barn ute eftersom det var en timmes siesta och jag och alla andra barn låg till sängs. När Gösta gick fram och tillbaks på verandan fick föreståndaren syn på honom och trodde att det var jag, Gunnar, som hade satt på mig finkläderna och skulle rymma därifrån. Gösta åkte på stryk och jag som låg i sängen hörde någon grina därute. Sen kom föreståndaren in med Gösta i sovrummet och när hon fick syn på mig i sängen tappade hon Gösta i golvet. Sen stack hon ut ur rummet. Efter en stund kom en personal och hämtade Gösta för ingen visste ju att vi var enäggstvillingar. När mamma sedan såg att Gösta hade grinat och frågade honom varför, fick hon till svar:
- Det här är en konstig koloni. Först får man ett kok stryk och sedan får man saft och bullar.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN