Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Scouter

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Uppdaterad 2017-11-19


NYA BLÅVINGAR 1967

Den 26 april 1967 togs detta fotografi i Frälsningsarméns lokaler på Fiskargränd i Storuman. Åtta flickor i tioårsåldern blev antagna vid Scoutkåren i Storuman som "blåvingar" i flickscoutrörelsen. Känner du igen flickorna och de tre ledarna? En flicka (4) är inte identifierad.
●  (23/8 2013) Eivor Segersten-Olofsson i Backe känner igen sin lillasyster Marita (3) på fotot.
●  (30/8 2013) Helén Larsson i Perstorp tycker sig känna igen fru Barruk (9) längst till vänster på fotografiet. Hon var scoutledare och bodde på Gustaf Roséns väg i Storuman.

 
●  (16/9 2013) Karin Solberg hittar igen sig själv som nr. 7 på fotot. Karin hette Ödman tidigare. Hon känner också igen Inger Olsson som nr. 8 och Ingers syster, vars förnamn hon inte vet, som nr. 6. /Tack!
●  (16/8 2013) Nu vet vi att Inger Kristina Olssons (8) storasyster heter Ann-Louise Olsson (6). Vi har även fått fru Barruks (9) förnamn. Hon heter Sigrid Maria. Vilket av dem som är tilltalsnamn vet vi inte.
●  (16/8 2013) Stina Olsson har namngivit alla övriga utom flickan nr (4) och damen längst till höger (11). /Tack!
●  (23/9 2013) Marianne Johansson känner igen "skånskan" (11) som står längst till höger i frälsisuniform som Edit Löfqvist. Hon bor i Lövliden, Vilhelmina. /Tack!

HÄR KAN DU SE FLER BILDER FRÅN 1967!
 

BLÅVINGAR I STENSELE 1962
Uppdaterad 2017-11-19
Kårledare Sigrid Barruk delar ut någon form av kårsmycke till flickscouter i Stensele kommun. På fotot är det Ingrid Sjödin som får sitt smycke.
 
HÄR KAN DU SE FLER BILDER FRÅN 1962!
 
 

SCOUTTÄVLING VID RACKOSJÖN

Fotograf: Harald Eriksson (VK)

Här har vi en härlig bild tagen under en scouttävling vid scoutstugan intill Rackosjön. Det är Ronny Norman, boende i Vilhelmina, som låter oss minnas tillbaks till 1960-talet när scoutrörelsen var relativt stor i Stensele kommun. Statliga Vattenfallsverket såg ju till att det fanns många barnfamiljer i byar och samhällen längs Umeälven. Storuman var inget undantag. Det bodde 4000 fler personer i kommunen 1963 än vad det gör idag (2012) och då var inte Tärnaby med i räkningen.
Fotnot; Scoutstugan sattes upp som ett nybygge 1912 av Ida och August Jacobsson som fostrade 8 barn här. Stugan kom att kallas Idatorp. Klicka på bilden till höger och läs mer!
 

Nog känns dom unga scouterna igen alltid! Grillpinnar och rök i bakgrunden avslöjar att det är korvgrillning på gång. En tidstypisk transistorradio hänger fint i överliggaren. Bilden torde vara tagen något år in på 1960-talet. Detta fotografi har vi fått från två olika håll, nämligen från f.d. storumanbon Solweig Engman (f. Dahlberg) och Tommy Norlin, Storuman.
 

Detta kort tog Rune Engman vid ett scoutläger i början av 1960-talet, troligen sommaren 1961. Ungdomarna befinner sig vid en flottarkoja mellan Lilla och Stora Svärtträsket.  3 ungdomar är fortfarande inte identifierade. Fotot har vi fått låna av Solweig Engman.
 

Här har vi ett till kort från ett läger vid flottarkojan i Svärtträsk. Om bilden är tagen vid samma tillfälle som ovan vet vi inte men det är inte uteslutet. Nils-Erik Edström har samma tröja på båda bilderna (om det kan betyda något). Här fattas det ett namn. Fotot har vi fått låna av Solweig Engman.
 

 
© Storumansajten.se