STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Bilder tagna sommaren 2006

Stigen som börjar vid Sorselevägen mellan Rackosjön och Rackosjö-kalven kallas för kyrkstigen. Tidigare arrangerades det varje år en gemensam promenad efter stigen hela vägen till Stensele Kyrka. Därav namnet.Är det någon som vet om denna aktivitet fortfarande arrangeras?


Spången som alltid funnits genom skogen är fortfarande kvar. Viss reparation har vidtagits genom åren. Här cyklade vi till scoutstugan när man var ung och orädd. Utan hjälm givetvis.


Ute på myren innan bron ser naturen ut precis som den gjorde på 60-talet. Skillnaden är väl fabrikaten på dom bortslängda ölburkarna. Fast ska sanningen fram så såg jag bara en enda ölburk värd 50 öre. Och den låg på botten i vattnet under bron.


Bron har kvar samma s-kurva som alltid. Här var det mört- och abborrmete som gällde för 40 år sedan.


Här ser vi att trädvegitationen har krupit närmare vattnet.


Kallkällan finns kvar med friskt vatten. Fast det var nog bra länge sedan den användes.


Scoutstugan är i prima skick utvändigt. Hur den är invändigt gick inte att ta reda på eftersom allt är igenbommat och låst. Det var ett tag sedan någon förbarmade sig över det långa gräset som omger huset. Det fria ytan runt scoutstugan har blivit betydligt mindre nu när skogen tagit fäste allt närmare huset.


Om det är samma skylt ovanför entrén som tidigare vet vi inte, men att scouterna fortfarande är aktiva här finns det många bevis för.Och givetvis finns det tillgänglig nödutrustning.


Lek eller allvar? Gissar på det förstnämnda. Detta torde vara scoutattiraljer för gemytlig samkväm med diverse aktiviteter.


Viss utrustning verkar i alla fall ha bytts ut inne i stugan. Eller låg den här järnspisen här redan när vi var unga?


Ett nybyggt vindskydd med grillplats är inte helt fel sköna sommar- och höstkvällar. En fin loggbok ligger framme för den som vill skriva en hälsning. (Bilden är redigerad av hänsyn till tillsyningsmannen).


I vindskyddet hittar du även historien om första nybyggarna och Rackosjö-Augusta, som bodde här. Då kallades stugan för Idatorp.

Fotnot: // Det finns/fanns en dam, boende någonstans i Stockholmstrakten, som är/var uppväxt i denna stuga. Redaktören träffade henne genom jobbet för ett antal år sedan. Tyvärr var mötet kort och inga noteringar gjordes. Men hon berättade att hon växte upp här med sin familj på 40- och en bit in på 50-talet.// Redaktören

Text & foto: Sören Hellqvist


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN