År 1954, när Kungliga Vattenfallsstyrelsen planerade att reglera vattenflödet i vår del av Ume Älv, hyrdes det in en fotograf från Stockholm vid namn Sven Hebel, som fick till uppgift att fotografera allt som kunde tänkas hamna under vatten eller på annat sätt drabbas av den nivåhöjning som man planerade. Den högsta vattennivå som var beräknad 1954 låg 1,5 meter högre än den dämningshöjd som Vattendomstolen senare bestämde och som fortfarande gäller. Bilderna, som fotograf Hebel tog, cirka 500 stycken, skulle användas i en konsekvensbeskrivning som var beställd i samband med att man ansökte om nivåreglering av Umeälv, sträckan från Storuman upp till Umnäs.
I slutet av 1950-talet, när regleringen var ett faktum och Umluspens Vattenkraftverk hade börjat leverera elenergi, kom en order till Vattenfalls kontor i Storuman från Vattenfalls huvudkontor i Råcksta, Vällingby, att allt material i konsekvensbeskrivningen hade spelat ut sin roll och skulle kasseras. Vid den tiden jobbade en ingenjör vid namn Bo-Arne Torger på kontoret i Storuman. Hans kunskap inom foto och hans intresse för fotografering är vida känt och givetvis var det "rätt" person att be om handräckning när fotografier skulle kastas. Officiellt så kastades alla bilder på soptippen.
En dag 2009, när Sören Hellqvist, redaktör för Storumansajten.se var på besök hos Bo-Arne Torger på Luspholmen, plockade Bo-Arne fram två pärmar med svart-vita fotografier som var fasttejpade på kartongblad. Sören, som tidigare inte vetat om dessa fotografier, blev helt förstummad. När Bo-Arne sedan berättade om bilderna förstod Sören att det var en mäktig kulturskatt som Bo-Arne plockat ner från bokhyllan.
Det är, som sagt, cirka 500 foton tagna vid stränderna från Kaskeluokt, via Luspholmen och Vallnäs, ända upp till Umnäs. Dessa fotografier har Sören Hellqvist skannat in och digitaliserat. Eftersom någon på Vattenfall hade gjort anteckningar med annelinpenna direkt på bilderna och att de dessutom hade de suttit fast med tejp i 50 år, vilket hade framkallat rejäla märken och skador, har Sören Hellqvist lagt ner åtskilliga timmar på att restaurera bilderna till i det närmaste nyskick.
Alla dessa fotografier är en kulturskatt som minner om tiden före Vattenfalls reglering av Umeälven. Om du känner igen platser och/eller byggnader på fotografierna är vi tacksam om du hör av dig och berättar mer.
/Sören Hellqvist
Redaktör