STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN



Du är här:

HÄR KAN DU SE TIDIGARE ÅRS GAMMBILDER


2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023  


Tips om du använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

Vecka 52

Uppdaterad 2021.12.27

(Fotot är i original svartvitt!)

SKOLGATAN I STORUMAN - EN VY FRÅN 1940-TALET

En del av byggnaderna på detta gamla vykort finns kvar än idag. Jämför med bilden nedan. Fastigheten närmast till höger har adress Skolgatan 24 och byggdes 1937 av Rudolf Sjöberg. Många olika företag har haft sin verksamhet där. Vid fototillfället var det Agda Sjöbergs Modeaffär som höll till på nedre plan. 1960 flyttade SUNDSVALLSBANKEN in i fastigheten.
Byggnaden man ser en liten del av längst bort på höger sida av Skolgatan är den hus där Storumans Telegrafstation hade sina lokaler innan flytten till Zackrisvägen 1963. Byggnaden stod öde ganska länge innan kommunen 1967 gav brandkåren i Storuman i uppdrag att elda upp den. Det uppdraget gick inte riktigt som planerat och HÄR KAN DU SE OCH LÄSA MER OM DETTA.


SKOLGATAN I STORUMAN - SAMMA VY FRÅN 2017


Vecka 51

Uppdaterad 2021.12.21

(Fotot är i original svartvitt!)

JULSPEL PÅ LEKSKOLAN I STORUMAN - Det är 62 år sedan lekisfröknarna Kerstin (16), Margareta (17) och Ann-Sofie (18) tillsammans med sina lekisbarn satte upp ett fint julspel i den då nybyggda lekskolan i Storuman.

Denna lekskola timmrades upp och stod klar 1959 genom Statens Vattenfallsverks försorg. Tidigare hade lekskoleverksamheten i Storuman hållit till i en av källarlokalerna i Folkets Hus. Känner du igen barnen på fotografiet?

1. Sune Johansson   3. Mats Svensson   11. Gertrud Fackel   15. Krister Hellqvist   14. Gunvor Lindgren   16. Kerstin Strand, lekisfröken   17. Margareta Stenmark, lekisfröken   18. Ann-Sofie ?, lekisfröken   19. Ann-Christin Norman

SE MER FRÅN LEKSKOLAN I STORUMAN!


Vecka 50

Uppdaterad 2021.12.15

(Fotot är i original svartvitt!)

LÅNGSJÖBY - En vy från 1940-talet

Vi hittade en gammalt vykort från förr som visar öppna ängar i Långsjöby. Ett dussin kor är på bete och en av gårdarna ligger fint nära Långvattnets strand. Idag, mer än 70 år senare, är det förmodligen inte lika mycket "öppna landskap" som vi kan se på detta fotografi. Känslan i denna bild är att sommaren är förbi och hässjorna står uppställda och har gjort sitt just denna skördesäsong. Det vore kul om någon har ett fotografi taget i nutid från ungefär samma plats som vi kan lägga in som en jämförelsebild "då & nu". Hör gärna av dig till redaktionen och berätta vad du tänker på när du ser detta foto.


15/12 Sofia Holmberg har förärat oss två fotografier som visar ungefär samma område i nutida Långsjöby. Tack Sofia! 👍


LÅNGSJÖBY - Två inskickade foton från nutid

Inga kossor och inga hässjor är det första man noterar. Det öppna landskapet ser ut att till viss del behållit sin karaktär borsett från lite gran och sly som dragit sig in från strandkanten.


Vecka 49

Uppdaterad 2021.12.11

(Fotot är i original svartvitt!)

HAN GLÄDJS ÖVER NY BOSTAD

Att få en ny bostad var för denne herre något mycket glädjefullt och ett gissningsvis gav det honom ett hopp om en fin tid på äldre da´r. Via mejl och via Storumansajtens facebooksida har vi fått veta att mannen på fotot är Lars Björnfot. Han kom från Tornedalen till Stensele kommun i samband med att damm- och kraftverksbyggena vid Ajaure och Gardiken startade i slutet av 1950-talet. Lars bosatte sig i en skogskoja som låg i utkanten av Forsmark. Efter det att han gick i pension blev han erbjuden en av de pensionärsstugor som hade satts upp i Forsmark. På fotot ser vi en glad herre som nu skulle få en bostad utrustad med spis, kylskåp och andra faciliteter som han förmodligen saknat i sitt tidigare boende i skogkojan. Stugorna finns inte kvar i Forsmark längre. Antingen rivna eller flyttade till annan plats.

– Tack alla ni som hört av er och berättat om Lars Björnfot!


Vecka 48

Uppdaterad 2021.11.30

STORUMANS KONSTHANTVERKFÖRENING 30 NOV 2008

Storumans Konsthantverksförening hade under ett flertal år regelbundna julmässor med julpynt och konsthantverk i en av järnvägshusets lokaler i Storuman. Det var alltid lika kul att se och känna den julstämning som förmedlades i våra sinnen när man gick in och möttes av trä- och tjärdoft blandat med glögg och pepparkakor och givetvis en massor av julpyntade slöjdalster.
De vi ser på fotot är från vänster Märta Hedin, Berit Sarlin, Vanja Mörk och Sonja Sjöberg.


Vecka 47

Uppdaterad 2021.12.01

(Fotot är i original svartvitt!)

BÅTBYGGARE I STORUMAN 1969

Denne man, som vi initialt inte visste vem det var, visar upp sitt senaste båtbygge. Vi vet nu att platsen är strax ovanför Parkvägen vid "egnahemsområdet" som byggdes upp när Statens Vattenfallsverk började planera utbyggnaden av Umeälven på 1950-talet.

Ett mejl från Jan Ragnarsson har gett oss en ledtråd. Han skriver följande:
– Jag arbetade några somrar på VF och minns att jag gjorde ett litet reportage om den mannen och båten han byggde. Husen som skymtar på bilden är "Vattenfalls hus" på Parkvägen i Storuman där min familj också bodde. Min syster Marie hittade namnet August Berglund. Han begravdes i Stensele kyrka. Året minns ingen av oss.

Red. anm.; Vi har sökt och hittat JOHAN AUGUST BERGLUND, född 1890.07.06 i Stensele socken. Han avled 1972.09.09 i Storuman och är begravd på kyrkogården i Stensele. August jobbade som byggnadssnickare och hade ett finger med i många av de byggnadsprojekt som uppfördes i Stensele kommun under första halvan av 1900-talet.


(Fotot är i original svartvitt!)

Bakom August Berglund ser vi några av de fastigheter som Statens Vattenfallsverk byggde upp på Parkvägen i Storuman.


Vecka 46

Uppdaterad 2022.01.26

(Fotot är i original svartvitt!)

KURSLEDARE ABF 1968

Denna samling var kursledare för studieförbundet ABF i Storuman 1968. Redaktören känner bara igen ett par av dem. Vilka känner du igen?

3. Börje Öfjäll   7. Ture Ångqvist   10. Birger Edberg   13. John Bjuhr  15. Märta Hedin   19. Sonja Sjöberg


Vecka 45

Uppdaterad 2021.11.08

(Fotot är i original svartvitt!)

FOLKPARKEN I STORUMAN

Varför detta foto togs vid Folkparken vet vi inte, men dessa sju herrar har säkert en koppling till nybyggnation och/eller upprustning av de byggnader som fanns på området. Från vänster ser vi:

Konrad Pettersson (bygg), Ferdinand Nilsson (målare), Gotthard Viklund (sågverksägare), Calle Tillstrand (signalreparatör vid SJ), Amon Jonsson (bygg), Allan Eriksson (caféägare och bagare) och Lambert Jonsson (banarbetare).

HÄR KAN DU SE MER FRÅN FOLKPARKEN I STORUMAN.



Vecka 44

Uppdaterad 2021.11.01

Fotot är i original svartvitt.

TUFFA TAG PÅ UTERINKEN I STORUMAN 1962.

Vi som var med på 1960-talet i Storuman känner garanterat av de nostalgivibbar som detta fotografi ger. Uterinken med packad snö som publikläktare. Storumansonen Christer Kolbäck fångade detta dramatiska ögonblick när en spelare från Storumans IK låg utslagen på isen efter att, vad vi tror, ha blivit tacklad in i sargen. Laget som gästade Storuman var hockeykrigarna från Laisvall, hårdföra killar som inte backade en tum när det osade hett i närkamperna.


Vecka 43

Uppdaterad 2021.10.25

Fotot är i original svartvitt.

TIMMERFLOTTNING I STORUMANSJÖN 1973.

Det mesta av flottningen upphörde under 1970-talet från att ha varit ett inslag i stort sett i alla större vattendrag sedan lång tid tillbaka. Transportera timmer i vissa älvar gjorde man redan på 1500-talet. I Umeälven började man flotta timmer i början av 1800-talet och den sista aktiva flottning gjordes i älven 1980. Bilden visar en timmersladd som ligger och väntar på att släppas iväg i Lillån för färd nedströms Umeälven. Känner du igen mannen med flotthaken?


Vecka 42

Uppdaterad 2021.10.18

En lite annorlunda fotovinkel från 1970-talets första hälft. Omgiven av ett trästaket ser vi campingplatsens omklädningsrum och reception som ännu inte hade rivits. Hembygdsgården till vänster och fastigheten vid järnvägsövergången där fotografen Carl Oskar Nilsson hade sin fotobutik och ateljé ser vi också samt de två byggnader där folkhögskolans elever internerades under skolterminerna.


Vecka 41

Uppdaterad 2021.10.12

(Fotot är i original svartvitt!)

RENHÅLLNINGSARBETE I STORUMAN I DECEMBER 1965.


Vecka 40

Uppdaterad 2021.10.04

(Fotot är i original svartvitt!)

STORUMANS DAMKÖR repeterar i en lokal någonstan i Storuman. Året är 1972 och kören har precis bildats av körledaren Tom Persson. De gav sin första konsert den 9 november 1973. Kören bytte namn till Luspenkören 1989. Har du minnen från denna kör är du välkommen att höra av dig till redaktionen och berätta.

1. Göta Holmberg   2. Gun Andersson   3. Ester Gustavsson   4. Sonja Carstedt   5. Annica Fredriksson   6. Irja Bäcklund   7. Ella Sandberg   8. Eva Löfgren   9. Annica Nilsson   10. Okänd!


Vecka 39

Uppdaterad 2021.10.01

(Fotot är i original svartvitt!)

BJÖRNSPJUTSFABRIKEN I UMNÄS - Det är rubriken till den negativserie där detta fotografi ingår. Mannen i mitten (3) ser ut att vara Leander Andersson. Ett flertal av hans björnspjut fanns hemma hos skidskytten Tage Lundin i Storuman (Se bild nedan!). Han fick dem i samband med att han vann ett flertal skidlopp i Slussfors med omnejd. Tage berättade att det var Leander Andersson som hade tillverkat spjuten. Vad känner du till om björnspjutsfabriken i Umnäs? Hör av dig och berätta!Via vår fb-sida har vi fått kompletta identifieringar.

1. Stig Lindholm   2. Siri Lindholm   3. Leander Andersson   4. Inge Andersson   5. Steve Fransson


Tage Lundin visar upp de björnspjut han vann under sin aktiva skidkarriär.


Vecka 38

Uppdaterad 2021.09.20

(Fotot är i original svartvitt!)

ÅNGBÅTSBRYGGAN I LUSPEN - När det är lågvatten i Storumansjön kan man än idag se resterna av bottenpålarna där denna brygga var belägen på Sågnäset. Innan tärnavägen blev i farbart skick på 1930-talet var det bryggan och ångbåtstrafiken därifrån som såg till att logistiken fungerade för befolkning och företagare som höll till längs Umeälven upp mot Slussfors och vidare upp till Tärnaby. Sommartid var bryggan också en träffpunkt för ungdomar som gillade att dyka och bada i det djupa vattnet runt bryggan. Det fanns också en telefonkiosk placerad på bryggan och strax utanför bild fanns det under en tid även en kiosk tillhörande en herre vid namn Höglin. När ångbåtstrafiken upphörde användes bryggan av flottningsföreningen som hade sitt säte på Lillströmholmen.
Det finns säker massor av fakta och händelser kring bryggan som kan berättas och du är mer än välkommen att höra av dig i ämnet och berätta mer.


Vecka 37

Uppdaterad 2021.09.13

Fotot är i original svartvitt.

KOMVUX I LÅNGSJÖBY lyder rubriken till den negativserie där detta fotografi är hämtat. Stig Anderback (1) och Bror Kristiansson (3) är två på bilden som är identifierade. Via vår facebooksida fick vi snabbt reda på vilka andra som är med på fotografiet. Tack alla ni som hör av er och berättar! 👍

1. Stig Anderback   2. Alfhild Lindberg   3. Bror Kristiansson   4. Karl-Oskar Gustavsson   5. Bertil Stenberg   6. Rune Thulesson   7. Eri Gustavsson   8. Fritjof Rombe


Vecka 36

Uppdaterad 2021.09.07

(Fotot är i original svartvitt!)

VILDMÄN I SKIDSPÅRET ANNO 1967.


Vecka 35

Uppdaterad 2021.08.31

GUNNARNS IK ANNO 1999 - Division 6 Västerbotten Västra. Laget vann serien efter 16 omgångar. Storumans IK kom sist. Känner du igen lirarna?

Bakre raden från vänster: Jan Kristiansson, Christoffer Kärrman, Alf Martin Rundgren, Mattias Lundkvist, Peter Gustafsson, Markus Ärlebrant, Markus Sikström, Henry Israelsson, Jonas Gunnarsson, Jimmy Hopstadius, Per Olov Lundström.
Främre raden från vänster: Anders Lundkvist, Stefan Norberg, Niklas Danielsson, Mattias Munther, Selatin Dumburlu, Tobias Lindholm, Peter Danielsson, Magnus Granström.
Liggande: Per Joar Björnstad, Bert Ove Andersson.

HÄR KAN DU SE FLER ÅRSKULLAR AV GUNNARNS IK FOTBOLLSLAG!


Vecka 34

Uppdaterad 2021.08.26

Fotot är i original svartvitt.

Stensele Såg är rubriken till detta foto som VK's lokalreporter Harald Eriksson tog 1969. Via vår fb-sida har vi fått veta vilka dessa personer är. Den äldre är 61-årige Henfrid Lundqvist som var snickare på sågen i Stensele. Den långe mannen till höger heter Jarl Folkesson. Han var 25 år vid fototillfället. Huruvida han också jobbade på sågen vet vi inte.


Vecka 33

Uppdaterad 2021.08.16

(Fotot är i original svartvitt!)

I negativfoldern där detta foto är hämtat kan man läsa följande notering: Ingemar Eriksson, Skarvsjöby. Man kan nog tolka bilden på så sätt att Ingemar har öppnat en butik där han säljer snöskotrar och tillbehör. Vad säger du? Hör av dig och berätta vad du vet om denne man och hans gärning.

Red. anm.; Detta är samma Ingemar Eriksson som drev BP-macken i Storuman. Den låg i "Röbrofortet" där Bil-Safo en gång i tiden hade bilförsäljning.


Vecka 32

Uppdaterad 2021.08.11

Fotografen är okänd. Fotot är i original svartvitt.

Klasskort från Långsjöby Skola - Detta fototgrafi har en följare skickat in till vårt fotoarkiv. Vi har inga namn på lärare och elever. Känner du igen någon eller några på fotot? Hör gärna av dig till vårt fotoarkiv och berätta.


Vecka 31

Uppdaterad 2021.08.04

SIMSKOLA 1960 - Att kunna simma är viktigt, tyckte i alla fall de styrande i Stensele kommun på 1960-talet. Och den bästa platsen för simskola var givetvis nere vid badsjön i Storuman. Det krävdes dock att sommaren hade infunnit sig så pass att snö, is och kyla inte blev ett hinder för verksamheten. På fotografiet ser drygt ett femtiotal barn i åldern 7 till 12 år som vill lära sig simma. Var du en av dem?

Redaktören berättar:
– En tidig vår innan jag hunnit fylla 11 år och gick mitt första år på Centralskolan i Storuman blev jag anmäld (av vem???) att delta i simskoleundervisning de sista veckorna innan skolterminen var slut. Jag tog på mig mina badbyxor och knallade ner till badsjön där simläraren Ulf Alm tog emot ett gäng tappra blivande simmare som höll på att frysa häcken av sig. Det var kallt och badsjön var delvis täckt av is som ännu inte hunnit få tillräckligt med vårvärme. Första lektionen handlade bara om att göra bentag i sanden. Andra lektionen likaså . . . och tredje . . . och fjärde . . . sen kom den sista lektionen. Ingen av oss hade kunnat gå ner i vattet vars temperatur förmodligen inte var högre än 8-10 grader. Läraren Ulf Alm hade givetvis lagt upp en plan för att vi som var hållit ut och fortfarande var kvar i gruppen skulle få ett godkänt resultat i simskolan. Vi fick knalla upp till gymnastiksalen som låg på tvären mellan Centralskolan och Realskolan. I hallen utanför själva gympasalen hade Ulf placerat ett stort kar av galvad plåt som var fyllt med vatten. Ulf stod med ett stoppur i näven och vi (kommer inte ihåg hur många vi var) fick ställa oss på kö framför karet. Det är klart att man funderade på vad detta hade med simskola att göra. Men när den som stod först i kön fick gå fram till det vattenfyllda karet kom svaret. Ulf Alm sa att vi skulle stoppa ner hela huvudet i vattnet och hålla andan i 30 sekunder. Klarade vi detta blev vi godkända. Faktum är att jag är en av dem som blev godkänd i simskola utan att ha simmat en meter. Det där med "minsta motståndets lag" fungerade även förr i tin´.


Vecka 30

Uppdaterad 2021.08.02

(Fotot är i original svartvitt!)

VOLVO TAXI I LAPPMARKEN - En taxiåkare hämtar ut en ny Volvo 145 som blev en av de taxibilare som rullade på vägarna i Tärnabyområdet under senare delen av 1960-talet och en bit in på 1970-talet. Företaget som sålde bilen och vars lokaler syns i bakgrunden var Bilbolaget i Storuman. Vi har via sociala medier fått information om att damen är Ada Östhagen, Tärnaby. Taxibilen hon hämtar ut på fotot är en silverfärgad Volvo 145. Året är förmodligen1969. Adas son Hans-Erik Östhagen berättar i telefon att Adas första taxibil blev prejad av en lastbil och demolerad till obrukbarhet. Det var anledningen till att hon hämtade ut sin första fabriksnya Volvo. Säljaren kan möjligen vara en som tillhörde Bilbolaget i Lycksele.


Vecka 29

Uppdaterad 2021.07.19

(Fotot är i original svartvitt!)

REALEXAMEN I STORUMAN 1960 - Lars-Göran Grenbäck (3) har klivit ut genom entrén till realskolan och gratuleras av sin familj. Det är syrran Birgitta (1) och föräldrarna Märta (2) och Bo (4) som uppvaktar med blommor och ballonger.

Tog du också realexamen i Storuman? Du har kanske foton som vi inte publicerat och som du vill dela med dig av. Hör gärna av dig till vårt FOTOARKIV.


HÄR SER DU FLER FOTOGRAFIER FRÅN EXAMENSDAGEN.


Vecka 28

Uppdaterad 2021.07.23

Fotot är i original svartvitt!

En sommardag 1989 befann sig Bo-Arne Torger från Luspholmen i trakterna av Kaskeluokt för att med kameran inventera gamla boställen och byggnader. Foto föreställer STORHOLMSKVARN som Bo-Arne hittade i en bäck som enligt dåvarande kartor hette Rödingträskbäcken.

I en bäckinventering som gjordes sommaren 2008 av AQUA NORD och vars resultat lades ut på webben i mars 2009 har vi kunna fastslå att Storholmskvarnen är belägen i en bäck som mynnar ut i Umeälven vid Storholmsavan. I rapporten finns också ett fotografi av kvarnen som blivit obrukbar av tidens tand.

LÄS MER!

Vecka 27

Uppdaterad 2021.07.05

(Fotot är i original svartvitt!)

STORUMANS MÖBELTRANSPORT - Vad vet du om detta fotografi? Vi vet absolut ingenting. Hör gärna av dig och berätta!

Via vår facebooksida har vi fått information om detta fotografi. Tack alla ni som hört av er! 👍


Vecka 26

Uppdaterad 2021.06.28

(Fotot är i original svartvitt!)

SAFARIGÅRDEN 1972 är rubriken till detta fotografi som VK´s lokalreporter tog när han var på besök på Röbroskolans fritidsgård. Stig Lissman (1) känner vi igen som fritidsledare. Bredvid honom sitter Tommy Moberg (2) och längst till höger sitter Inger Olofsson (5) enligt ett inlägg på vår fb-sida. Vilka är de övriga? Hör gärna av dig och berätta!


Vecka 25

Uppdaterad 2021.06.22

(Fotot är i original svartvitt!)

Tandtroll i massor - en lek som ungdomar tänder på! Scoutledaren längst till vänster är Karin Norman. Flickan med vita rocken är Eva Segersten (3) och hon som står bakom är Ann-Marie Frohm (2), båda från Storuman. De övriga har vi inte kläm på vilka de är.

SE MER!


Vecka 24

Uppdaterad 2021.06.15

Denna bild och de två nedan är ur en fotoserie som togs på biografscenen på Folkets Hus i Storuman den 7 april 1984. Detta är storbandsversionen av Brasslapparna.

1. Robert Sundin   2. Jan Sandberg   3. Arvid Lundgren   4. Gunnar Hjernestam   5. Jan Helmersson   6. Anders Ferry   7. Erland Israelsson   8. Jerry Lönngren   9. Sven-Åke Mörtzell   10. Lars-Erik "Frasse" Fransson   11. Lars Pedersén   12. Erik-Abel Ejderud   13. Arne Ferry   14. Patrik Sundin   15. Sture Grundström   16. Fredrik Lönngren

SE MER!



Vecka 23

Uppdaterad 2021.06.17

(Fotot är i original svartvitt!)

Året är 1960 och dessa ungdomar var med i något som kallades ABC-klubben. De gick alla i samma klass, 4-årig linje på realskolan i Storuman. De tog realexamen 1961 och finns med på klasskort från läsåret 1959/60. Klassföreståndare var Carl-Axel Nordenberg.

9/6 2021 - Via vår facebooksida har vi fått veta att nr. 5 är "Lappmarksprästen" Bo Lundmark. Han bor i Funäsdalen. Nr. 1 är Kristina Henningsson, nr. 2 är Sonja Jonsson, nr. 3 är Öije Oinas och nr. 4 är Ulla Alm. Vi har inte fått någon information om vad ABC-klubben sysslade med, men en gissning är att det är någon form av bok- eller läsklubb.


Vecka 22

Uppdaterad 2021.05.31

(Fotot är i original svartvitt!)

Nu när badsjön i Storuman är fri från is är det dags för sommarens simskolor att ta plats vid bryggorna och trampolinen. Nja, det var nog ett bra tag sedan det hände senast. Men i juni 1961 samlades ett flertal ungdomar där för att delta i den simundervisning som arrangerades av Stensele kommun. På fotot ser vi simläraren Åke Svensson instruera Gunilla Svensson (2) bentagstteknik i sanden. Eva Segersten (1) tittar på. Det var tidigt på badsäsongen så vattnet i badsjön höll nog inte mer än 15-16°C.

FLER BILDER FRÅN SIMSKOLAN 1961!


Vecka 21

Uppdaterad 2021.05.25

Så här såg det ut förr när man stod på Järnvägsgatan och tittade mot det som numera är Systembolaget och parkeringen bakom ICA-huset. Detta hus byggdes av Statens Järnvägar i samband med att Inlandsbanan drogs in i samhället Storuman 1923. Fastigheten revs för 40 år sedan. Se bild nedan!


Fastigheten, som kallades "Gula Kliniken eller Gula Paviljongen", revs 1981 för att ge plats åt Sune Sandins nybygge ICA Renen (ICA Supermarket idag).


Vecka 20

Uppdaterad 2021.05.18

GUNNARN IK FOTBOLLSLAG 1993. Känner du igen grabbarna?

1. Edvard Johansson   2. Patrik Gunnarsson   3. Kent Rutqvist  4. Håkan Larsson   5. Per Lingesten   6. Peter Fellbrink   7. Erik Lundkvist (Brandum)  8. Marcus Arklöf   9. Anders Johansson   10. Mattias Torger   11. Jonas Gunnarsson   12. Pär Lundkvist   13. Mattias Lingesten   14. Andreas Holmner


Vecka 19

Uppdaterad 2021.05.10

Detta fotografi togs i samband med att May Karlsson (5) avtackades för lång och trogen tjänst i Stensele kommun. Hon var kulturchef i Stensele kommun och bland annat ansvarig för bibliotekets verksamhet. Med på fotot är också Sigvard Cederberg (1), Konrad Pettersson (3), Evald Granskog (7) och Ture Ångkvist (8). Ett tips vi fått in är att damen nr. 2 kan vara Gunborg Sundbom. Vad tror du? Hör av dig och berätta!


Vecka 18

Uppdaterad 2021.05.03

För 50 år sedan tog dessa elever examen vid Vallnäs Skogsbruksskola i Storuman. Känner du igen eleverna?

HÄR KAN DU SE MER FRÅN SKOGSBRUKSSKOLAN!


Vecka 17

Uppdaterad 2021.04.26

I början av 1960-talet var det populärt att pynta sitt hem med egentillverkade möbler och väggprydnader. Då blev det också väldigt populärt att gå på de snickarkurser som anordnades av bl.a. studieförbunden i Storuman. På fotot från 1960 ser vi en grupp kursdeltagare som är med på just en sådan snickarkurs. Lokalen ser ut att vara den slöjdlokal som fanns i källarplanet på Centralskolan, som var belägen på den plats där Coop har sin butik idag.


Vecka 16

Uppdaterad 2021.04.19

Demonstrationståget 1:a maj 1968 utgick som vanligt från Folkets Hus. Här befinner sig tåget på Materialvägen vid Röbro.

Här kan du se fler bilder från 1:a maj 1968.



Vecka 15

Uppdaterad 2021.07.09

Fotot är i original svartvitt!

Stensele församlingshem fick ett ansiktslyft i början av 1970-talet. Här ser vi ett fotografi taget vid återinvigningen 1973. Vi ser till vänster komminister Fredrik Svennerskog visa upp en målning som han själv hade gjort. Förmodligen skulle den hängas upp i församlingsgården tillsammans med en del andra konstverk. Mannen till höger vet vi ännu inte vem det är. Kanske du vet?

●  (9/7 2021) - Ett mejl från Maj-Lis Svanberg förkunnar att mannen till höger på fotot är diakon Alf Egelrudh från Holmträsk. Förutom diakon var han även ordförande i Södra Lapplands scoutdistrikt. /Tack!


Vecka 14

Uppdaterad 2021.04.06

(Fotot är i original svartvitt!)

Rubriken till detta negativ är HANDARBETE PÅ YRKESSKOLAN. Via vår facebooksida har vi veta att fotografiet är från 1971. Vi har dessutom fått namn på eleverna som stickar och virkar.

1. Ingegerd Greander   2. Eva Norberg   3. Ulla Andersson   4. Ramona Persson   5. Monica Gunnarsson


Vecka 13

Uppdaterad 2021.03.29

Fotot är i original svartvitt!

Veckans gammbild är hämtad ur Brynolf Hedström negativsamling. Här har han plåtat en samling herrar vid ett företagarmöte i Storuman sensommaren 1968. Minst en av dem är fortfarande ett välbekant ansikte i samhället. Vilka företagare känner du igen?

1. Okänd   2. Helge Sandgren   3. Okänd   4. Ivan Sandström   5. Okänd   6. Okänd   7. Henning Jonsson   8. Walter Reichler   9. Gudmund Sahlman   10. Åke Gavelin   11. Tore Sahlman   12. Hugo Fredriksson   14. Hans-Olov Normark   15. Emil Lindström   16. Göran Linder


Vecka 12

Uppdaterad 2021.03.28

Fotot är i original svartvitt!

I februari 1961 var det diplomutdelning av Storuman IK's ordförande Erold Texvall (10). Diplomet som Erold håller i är tillägnad Gunnar Larsson, nr. 6 på fotot. Det handlar givetvis om deltagande i ishockey säsongen 1960/1961 men det finstilta är svårläst på diplomet. Kanske alla fick var sitt. Är du med på bilden och kan berätta mer? Via fb och mejl har vi fått in namnförslag. Håller du med?

1. Christian Lundberg   2. Hans Lindmark   3. Bernt Brännström eller Kent Bergman   4. Tommy Löfvenius   5. Staffan Larsson   6. Gunnar Larsson   7. Leif Andersson   8. Roger Jonsson   9. Roger Grödén   10. Erold Texvall


Vecka 11

Uppdaterad 2021.03.16

(Fotot är i original svartvitt!)

På fotot har vi via vår facebooksida hittills fått in identifieringar på fem av killarna. Gunnar Lindström (2), Lennart Persson (3), Jonny Wiklund (5), Lars-Göran Nyberg (8) och Krister Strömbäck (10).

När vårkänslorna tar över är det läge för att göra något kul även om snön fortfarande ligger i drivor. Varför inte SPELA KULA som dessa grabbar gjorde på skolgården vid Centralskolan och Realskolan i Storuman vårvintern 1961. Det fanns flera olika varianter av kulspel.

Pyramid. En spelare bygger upp en pyramid bestående av minst tre kulor i basen och en ovanpå. De andra, som kastar, står bakom ett streck ett par meter därifrån. Den som ställde upp pyramiden vinner alla kulor som de som kastar missar, men om någon som kastar träffar pyramiden vinner han eller hon alla kulorna i pyramiden och tar över den. Man kan bygga upp stora pyramider. Huvudregeln är att en stor pyramid kräver längre avstånd för den som skall kasta.
Grop. Dra ett streck på marken och gräv sedan en grop en bit därifrån. Stå bakom strecket och börja att kasta/rulla mot gropen. Den som hamnar närmast gropen får börja putta. Om du får i din kula får du fortsätta putta, annars får den som ligger näst närmast försöka putta i sin kula. Den som först får i alla sina kulor vinner alla kulor som ligger i gropen.
Krock. En spelare lägger ut flera kulor på en rad innanför en rund ring som är markerad i gruset. En bra bit därifrån dras ett streck och kast sker bakom detta. Den som lyckas träffa en kula och få denna att hoppa ut ur cirkeln vinner en kula. Annars tillfaller kulan den som placerat ut kulorna på en rad.

Det fanns förmodligen andra varianter också som du kanske kan berätta mer om. När man blev en driven kulspelare skaffade man sig en DANK. Det var en metallkula från ett kullager eller en glaskula, så´'n som användes som blomdekoration. Det fanns även porslinkulor. Storlekarna kunde variera något men helst skulle den ha samma diameter som en stenkula. Danken använde man som utslagskula och bytte genast ut den mot en stenkula efter första utkastet. Danken ansågs vara en värdefull tillgång i kulspelet.

Kulspel är en mycket gammal lek som bland annat redan förekom i forntida Egypten. I Storuman på 1950- och 60-talet fanns det gott om grusvägar som, när de tinats upp av solen, blev perfekta ytor att spela kula på. Det hände ibland att man fick göra korta uppehåll för att släppa förbi passerande bilar.

Hur ser dina minnen ut när det gäller kulspel? Hör gärna av dig och berätta!


Vecka 10

Uppdaterad 2021.03.16

(Fotot är i original svartvitt!)

Detta är ett fotografi taget 1960 på Sundsvallsbankens kontor på Skolgatan 24 i Storuman. Huruvida det var någon form av invigning eller jubileum som gjorde att VK's lokalreporter Harald Eriksson stegade in på banken och förevigade bankman och kunder framgår inte av negativfoldern. En av kunderna känner redaktören igen på direkten. Vilka är bekanta ansikten för dig? Hör av dig och berätta.

Via facebook och mejl har ett flertal noterat att möbelhandlaren Enge Forsberg (2) är den som får hjälp av kassören bakom disken. Vid denna tid låg Enges möbelaffär på Centralgatan ungefär på den plats där Storumankyrkan ligger idag. Tapetseraren Erik Jakobsson (3) är också identifierad. Han jobbade under några år åt Enge Forsberg. Han hade sin tapetserarverkstad i en fastighet som kallades Nordsvenskan. Den låg vid järnvägsövergången Stenselevägen/Strandvägen. Den brann upp i början av 1970-talet.


Vecka 9

Uppdaterad 2021.03.03

Den 8 juni 1965 blev denna klass på Yrkesskolan förevigad av Carl-Oskar Nilsson. Utbildningen hette initialt BIL & TRAKTORMEKANIKER och var 3-årig. Denna klass utexaminerades våren 1967. Vi saknar namn på två elever och läraren. Har du kompletterade uppgifter är du välkommen att höra av dig till redaktionen.

●  (2/3 2021) Reinar Sjöberg (10), som bodde i Strömsund (AC), är med på fotot och har hört av sig telefonledes och identifierat ett flertal av sina klasskamrater. Han berättar att läraren, som kom från Älvsbyn men bodde i Östersund, såg till att eleverna inte fick göra annat än "knacka plåt" de tre första månaderna första terminen. När utbildningen var klar visade det sig att det inte fanns några passande arbetsplatser att söka till i närområdet. I södra Sverige däremot fanns det större möjligheter till anställning vilket gjorde att Reinar flyttade söderut. Han bor sedan länge i Mariestad.

1. Okänd!   2. Lennart Lönnberg   3. Nils-Erik Eriksson   4. Okänd!   5. Christer Säfvenberg   6. Edolf Holmgren   7. Bo-Gunnar Andersson   8. Roland Nilsson   9. Rolf Henriksson  10. Reinar Sjöberg


Vecka 8

Uppdaterad 2021.02.22

Fotot är i original svartvitt!

I år är det 50 år sedan linbanan på Laxfjället i Tärnaby invigdes. VF´s lokalreporter Brynolf Hedström passade på att ta en fotografi av sin kollega på VK, Harald Eriksson, när han intervjuade Ivar Strand och Karin Adsten i biljettluckan.


Vecka 7

Uppdaterad 2021.02.15


Vecka 6

Uppdaterad 2021.02.08

(Fotot är ursprungligen ett vykort!)

Vi fortsätter på temat GAMLA BILDER och visar ett foto från 1930-talets Storuman. Det är bara 10 år sedan järnvägen drogs in till Storumans samhälle. När fotografen, som vi inte vet vem det är, tagit bilden har han/hon stått på Vallnäsvägen. Hade det varit sommar hade vi sett vattnet i Luspviken, som innan regleringen och innan badsjön anlades, gick ända in till Röbron. På Nygatan ser vi Nils Johanssons mataffär och slakteri (1), Café Du Nord (2) och Lindbergs Skrädderi (3) som under några år på 1960-talet var Märtas Café. På Vallnäsvägen (dåvarande Tärnavägen) ser vi George Stenvalls fastighet (4) som sedermera blev Storumans Hembygdsgård. På fotot ser vi också Viktoriaskolan (5) som brann ner 1970. Storumans Järnvägsstation (6) kan skymtas längst till höger i bild.
På vykortet nedan ser du fastigheterna på Nygatan lite närmare.



Vecka 5

Uppdaterad 2021.02.01

(Fotot är i original svartvitt!)

Så här såg det ut vid Storumans järnvägsområde för drygt 85 år sedan. Fastigheten där Inlandsbanan AB finns idag och en skymt av Järnvägshotellet ser du på fotografiet. Även den nybyggda folkskolan syns i bakgrunden. Hässjor vittnar om att det idkades jordbruk i centrala Storuman.


Vecka 4

Uppdaterad 2021-01-26

(Fotot är i original svartvitt!)

Det är 50 år sedan detta gäng klev ut på trappan vid huvudentrén till kommunhuset och visade upp sig för VF´s lokalreporter Brynolf Hedström. Vi tror att de jobbade på kommunens kansli där chefen hette Bo Lindblad. Han står som nr. 2 på fotot. En dam står tyvärr skymd och det är Ingegärd Gunnarsson (Söderberg). Via vår fb-sida har vi fått in alla namn.

1. Karin Lundgren  2. Bo Lindblad  3. Britt-Louise Persson  4. Ines Vedbring  5. Kristin Torger  6. Solbritt Danielsson


Vecka 3

Uppdaterad 2021-01-19

(Fotot är i original svartvitt!)

Nu har vi hunnit avverka dryga två veckor av det nya året och det som dominerar är covid, snö och kallgrader. En undran man kan ha är hur kallt det var den vinter när häst och körkarl på fotot drog hem ett lass timmer från skogen. Vi vet ju inte det men hästekipaget blev förevigat fyra mil västnordväst om Storuman, närmare bestämt i Strömsund. Vi vet inte heller vilket år detta är men en gissning är några år före eller efter 1970. Nu kanske det ringer en klocka i någon följares huvud. Och om så är fallet ser vi fram emot ett mejl, sms eller ett inlägg på vår facebooksida.

Det tog inte lång stund innan vi via vår facebooksida fick namnet på körkarlen. Samstämmiga röster säger att han som håller i tömmarna heter Erik Pettersson. Han använde sin häst i skogen så sent som 1970 och kanske även flera år senare. Hästen hette PIA och var visst lite ilsken av sig. Vi ser fram emot att få mer information.

Leif Semrén från Storuman kommer mycket väl ihåg denne man och skriver i ett mejl:

Beträffande Erik Pettersson med den fina hästen i Strömsund. Vi som bodde i byn på den tiden kallade honom ”Pettson”. Hans namn var Erik Gösta Herbert Pettersson, född i Bockara Småland. 1918 gifte han sig med Ragnhild Elise Johansson som var född Alfredsson i Strömsund. Som hemmansägare i Strömsund avverkade han timmer och med hästen Pia körde han ner det till Strömsundsavan i Storumansjön. Detta var någon gång i mitten av femtiotalet. Minns även hur ”bitsugen” denna häst var när jag besökte Erik på avlägget där timmret låg uppstaplat. Erik Pettersson ägde senare även en annan häst som hette ”Lilleman” och som var mycket snällare. Erik brukade också hämta foder till sina djur från byar runt omkring Strömsund. ”Profilen” Erik hade en för oss i byn mycket speciell dialekt som vi ungdomar i byn uppmärksammade.


Vecka 2

Uppdaterad 2021-01-12

(Fotot är i original svartvitt!)

Denna vecka har vi plockat fram ett fotografi ur Brynolf Hedströms negativsamling. Mannen som knäböjer på bryggan heter Gustaf Fackel. Han var född den 3 december 1897. Gustaf hade även Andersson i sitt dopnamn efter sin far som hette Anders Fredrik Eriksson, född 1855 i Sandviken (nuv. Blaiken) i Stensele socken. Gustafs mamma var Märta Katarina Danielsdotter som var född på Vallnäs. Hennes pappa var Daniel Danielsson som var född den 25 februari 1826 på Luspholmen. De barnrikaste släkterna på Vallnäs runt sekelskiftet 1900 hette Andersson och Danielsson.

Gustaf var bland annat med i Frälsningsarméns avdelning i Storuman. Har du något att berätta om denne man och hans gärningar är du välkommen att höra av dig till redaktionen.


Vecka 1

Uppdaterad 2021-01-07

(Fotot är i original svartvitt!)

1969 var det fest på Hotell Toppen i Storuman. För musiken svarade denna orkester som vi inte känner igen eller har namnet på. Känner du igen killarna som spelar upp till dans? En känsla som dyker upp när man ser basisten till vänster är att han kan vara från Vilhelmina.

Red.anm; Via vår facebooksida har vi fått veta att detta är en orkester från Vilhelmina bestående av Ulf Grahn (1), Bengt Forsgren (2), Hans-Gunnar Isaksson (3) och Sten-Ove Bergkvist.



STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN